RainbowFAQ ή αλλιώς : Τί είναι το Ουράνιο τόξο ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ; 

Το Ουράνιο Τόξο (Rainbow Gathering) ξεκίνησε το 1972 όταν μερικές ομάδες αντιφρονούντων στις ΗΠΑ αποφάσισαν να κάνουν μια συγκέντρωση μακριά από τον πολιτισμό η οποία θα τους έφερνε πιο κοντά στα ιδανικά της αγάπης, της ελευθερίας και του σεβασμού προς αλλήλους και προς το περιβάλλον. Θέλησαν η συγκέντρωση αυτή να είναι ταυτόχρονα πνευματική και όχι να γίνει άλλη μια από τις διαδηλώσεις που κατασπάραζαν την υφήλιο τον καιρό εκείνο. Η Συγκέντρωση έγινε σε βουνό του Κολοράντο όπου τμήμα της γης εκείνης ανήκε στους Ινδιάνους. Οι αρχές προσπάθησαν να το σταματήσουν, μπλοκάροντας τα εισερχόμενα αυτοκίνητα αλλά ο πιο πολύς κόσμος άφησε τα αμάξια του και κατευθύνθηκε προς το προκαθορισμένο σημείο με το πόδι. Την 4η Ιουλίου, ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, έγινε προσευχή για την Ειρήνη ανά τον κόσμο.
Αυτή η αναζήτηση της Ειρήνης είναι και ο κεντρικός σκοπός του Rainbow μέχρι σήμερα.
Η Συγκέντρωση είχε τέτοια επιτυχία που αποφασίσθηκε να επαναληφθεί την επόμενη χρονιά. Αργότερα καθιερώθηκε σαν ετήσιο συμβάν. Η κάθε Συγκέντρωση γίνεται σε διαφορετική Πολιτεία. Στα μέσα της δεκαετίας του 80 άρχισαν να γίνονται και πολλές περιφερειακές Συγκεντρώσεις και τον ίδιο καιρό εξαπλώθηκε το φαινόμενο του Rainbow και στην Ευρώπη με την πρώτη Συγκέντρωση στην Ελβετία το 1983.
Οι Συγκεντρώσεις μας είναι δωρεάν και μη εμπορικές. Δεν πληρώνουμε είσοδο και δεν χρεώνουμε για καμία υπηρεσία (τρόφιμα, φάρμακα, κλπ.). Μερικά άτομα - κυρίως στις ΗΠΑ - δημιουργούνε ένα κύκλο για να ανταλλάξουνε αγαθά (χωρίς λεφτά) αλλά αυτό δεν σχετίζεται με την Συγκέντρωση. Μερικοί πιστεύουνε ότι τα άτομα αυτά παραβιάζουνε το πνεύμα της Συγκέντρωσης. Αυτό πάντως είναι το μόνο ίχνος εμπορικότητας στο Rainbow.
Το Rainbow δεν έχει πολιτικές ή πνευματικές διασυνδέσεις ή επιδιώξεις. Δεν υπάρχει κάποια εγκεκριμένη θρησκευτική ή πνευματική πίστη. Άνθρωποι από όλες τις θρησκείες είναι ευπρόσδεκτοι. Μπορεί κάποιες ομάδες από ειδικές εκκλησίες ή ναούς να παρευρεθούνε στο Rainbow. Δεν τους αποκλείουμε από την Συγκέντρωση ούτε τους παρεμποδίζουμε εάν θέλουνε να κάνουνε κήρυγμα. Εάν κάποιοι θέλουνε να τους ακούσουνε, αυτό είναι δική τους υπόθεση.
Επίσης, το Rainbow δεν στηρίζει κανένα πολιτικό κόμμα, πολιτευόμενο άτομο ή θέση. Μπορεί ορισμένοι να θελήσουνε να βρούνε υποστηρικτές για κάποια πορεία ή διαδήλωση για το περιβάλλον ή για κάποιο άλλο σκοπό. Έχουνε το δικαίωμα να το κάνουνε αυτό αλλά δεν μπορούνε να πούνε ότι μία τέτοια κίνηση σχετίζεται με το όνομα του Rainbow.
Δεν έχουμε αρχηγούς. Λειτουργούμε με την διαδικασία της ομοφωνίας. Κανένας δεν είναι επικεφαλής και δεν υπάρχει διοικητικό συμβούλιο. Ένα άτομο ή ένας κύκλος ατόμων μπορούνε να προτείνουνε κάποια ιδέα και οι υπόλοιποι τους ακολουθούνε εάν τους αρέσει η ιδέα. Ολόκληρη η οργάνωση της Συγκέντρωσης με τρόπο ασφαλή και υγιεινό γίνεται από εθελοντές.
Όλες οι αποφάσεις (που θα γίνει μια Συγκέντρωση, που και πως θα αγοράσουμε τρόφιμα, πως θα διαχειριστεί το κοινό ταμείο Magic Hat, κλπ.) παίρνονται με ομοφωνία σε συμβούλιο όλων των παρευρισκομένων. Εδώ η παλαιότητα δεν μετράει ούτε υπάρχει επιτηρίδα αλλά και ούτε υπάρχει υποχρέωση για ένα καινούργιο άτομο να συμφωνήσει με τους παλαιότερους.
Για όλες μας τις ανάγκες κάνουμε έρανο (Magic Hat) για το κοινό ταμείο. Όποιος θέλει και μπορεί συνεισφέρει στο ταμείο αυτό. Η επιτήρηση του ταμείου γίνεται από εθελοντές που κάνουν συμβούλιο για τον σκοπό αυτό. Όποιος θέλει μπορεί να λάβει μέρος στο συμβούλιο αυτό με μόνη υποχρέωση τον απολογισμό χρημάτων αυτών.
Ο μόνος κανόνας μας είναι για ειρηνικό σεβασμό. Αυτό σημαίνει πολλά. Δεν λέμε στον καθένα τι να κάνει, αλλά βέβαια χρειάζεται να δείχνουμε πως να ετοιμάσει κάποιος μια ασφαλή φωτιά ή να σκάψει μία χέστρα και πως να την σκεπάζει για να κινδυνεύσει η υγεία του ίδιου του ατόμου ή των άλλων παρευρισκομένων.
Σε περίπτωση σοβαρού επεισοδίου (όπως βίαιη επίθεση) πρέπει όλοι τριγύρω να ενεργήσουνε σαν Σάντι Σήνα (ειρηνοποιοί). Υπάρχουνε συνήθως στις μεγάλες Συγκεντρώσεις ειδικά εκπαιδευμένοι εθελοντές που κάνουν συμβούλιο για την κάθε τέτοια περίπτωση και αποφασίζουνε τη ενέργεια να πάρουνε. Η βία δεν επιτρέπεται. Άτομα που είναι βίαια έχουνε την ευκαιρία να παραμείνουνε ανάμεσα μας αλλά να υπάρχει κάποιος που θα τους συνοδεύει όλο το 24ωρο ή μπορεί να αποφασισθεί ο αποκλεισμός τους από τις Συγκεντρώσεις μας για ένα χρονικό διάστημα.
Με ομοφωνία του Συμβουλίου της Οικογένειας του Rainbow δεν κάνουμε αίτηση ούτε υπογράφουμε άδειες για να γίνει η Συγκέντρωση. Οι Συγκεντρώσεις μας γίνονται σε δημόσια γη και έχουμε κάθε δικαίωμα να κάνουμε ειρηνική και συνειδητοποιημένη σύναξη. Εάν βγει άδεια για Συγκέντρωση ή αυτή γίνει σε ιδιόκτητη γη, δεν είναι από ορισμό Rainbow.
Είμαστε μόνοι μας υπεύθυνοι για ολόκληρη την Συγκέντρωση, από την προετοιμασία μέχρι τον καθαρισμό. Δεν ζητάμε βοήθεια για να μας σκάψουνε δρόμους, να μας φέρουνε φαγητό ή να μας μαζέψουνε τα σκουπίδια. Οργανώνουμε μόνοι μας κάθε πτυχή της Συγκέντρωσης και είμαστε υπεύθυνοι για τους εαυτούς μας.
Δεν έρχονται δημοτικοί υπάλληλοι να μας μαζέψουνε τα σκουπίδια. Το κάνουμε μόνοι μας και προσπαθούμε να τα ανακυκλώσουμε όπου αυτό είναι δυνατόν. Η ομάδα καθαρισμού παίρνει τα σκουπίδια σε κάποιο ειδικό χώρο (χωματερή, κλπ.). Πρέπει να σκαφτεί η γη όπου έχει πατηθεί πολύ, να σκεπαστούνε ίχνη από ρόδες αυτοκινήτων και καμιά φορά να φυτευτούνε και σπόρους όπου αυτό χρειάζεται.
Αυτή είναι η πιο δύσκολη δουλειά στο Rainbow. Εάν δεν έχεις μείνει για τον καθαρισμό δεν ξέρεις τι θα πει Rainbow. Αυτή είναι η πραγματική πράξη αγάπης και σεβασμού και είναι από τους βασικούς λόγους που - για λόγους καρμικούς και πολιτικούς - δεν έχουνε απαγορεύσει τις Συγκεντρώσεις μας οι αρχές.
Η Συγκέντρωση του Ουράνιου Τόξου δεν είναι ρόκ συναυλία ή ραίηβ πάρτι. Με ομοφωνία της οικογένειας του Ουράνιου Τόξου ζητούμε να μην φέρετε σκληρά ναρκωτικά, αλκοόλ, όπλα, ηλεκτρονικές ή επικίνδυνες συσκευές στον χώρο της Συγκέντρωσης. Συγκέντρωση χίππιδων, πάνκ, Νέας Εποχής ή αντιστασιακών ομάδων μπορούν να γίνουν οπουδήποτε αλλά εμείς αναζητούμε το <<κάτι άλλο>> που μας κάνει μέρος της οικογένειας του Ουράνιου Τόξου.
Με αγάπη,
Οικογένεια του Ουράνιου Τόξου Ζωντανού Φωτός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

~*~
Νάμαστέ
Καλά να Κάνουμε Κύκλους και Συναντήσεις!
~*~