Συλλογή Πληροφοριών για τις Συναντήσεις του Ουράνιου Τόξου

14. Oικογένεια του Ουράνιου Τόξου του Ζώντος Φωτός 
Καλωσήρθες στο Σπίτι
* Πλανήτης Γη * 


Κάθε χρόνο η οικογένεια του Ουράνιου Τόξου του Ζώντος Φωτός πραγματοποιεί τις Συναντήσεις των Φυλών, εντελώς Δωρεάν μη-εμπορικές μοιρασιές των ζωών και των ιερών καρδιών μας, στο Ναό της Φύσης για την θεραπεία της Γης και των εαυτών μας. Δεν υπάρχει εξουσιαστική ιεραρχία ή κάτι ανάλογο εδώ. Οι συναντήσεις δουλεύουν διότι κάθε ένας από εμάς αναλαμβάνει την ευθύνη να τις κάνει να δουλεύουν. Οι συναντήσεις είναι ολότελα χωρίς ηλεκτρικό αφού όλη η ενέργεια που πραγματικά χρειαζόμαστε παράγεται από μεταξύ μας. Δίνουμε ο ένας στον άλλον το χώρο για να μοιραστούμε το όνειρο και με τύχη, (και λίγη μαγεία!) να το πραγματοποιήσουμε στο Εδώ και Τώρα.
Μέρος αυτής της υπευθυνότητας είναι μια – προφανώς, άτυπη - υπόσχεση που κρατάμε ο ένας με τον άλλον και που θα μπορούσε να αποδωθεί κάπως έτσι:

Υποσχόμαστε να σεβαστούμε και να φροντίσουμε το σπίτι και τον συνάνθρωπο σε όλα τα θέματα.
Υποσχόμαστε να αφήσουμε όλες τις μορφές βίας στις σχέσεις μας.
Υποσχόμαστε να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον με αληθινό, ειλικρινή τρόπο και με ανοιχτά την καρδιά και το μυαλό μας.


Σημείωση – Διευκρίνηση: Για ό,τι ακολουθεί ισχύει η μόνιμη διευκρίνηση του Ουράνιου Τόξου: Κανείς δεν είχε και δεν έχει και δεν θα έχει το δικαίωμα να μιλήσει εξ’ονόματος του Ουράνιου Τόξου. Ολα τα ακόλουθα είναι προσωπικές απόψεις και είναι σίγουρα ελλειπή. To κείμενο αυτό είναι μια συλλογή απόψεων, τίποτα περισσότερο. Δεν επιχειρεί να εκφράσει κανέναν, πέρα από τους ίδιους τους συγγραφείς του. 


1. Τοπικές Συναντήσεις 

Οι συναντήσεις του Ουράνιου Τόξου στην ελλάδα άρχισαν να γίνονται πιο συστηματικές από την διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Συνάντησης, στη χώρα μας, το 1997 στο όρος Πάικο. Εκτός από την Ευρωπαϊκή Συνάντηση, που πραγματοποιείται για ένα μήνα σε διαφορετική χώρα κάθε καλοκαίρι, υπάρχουν πολλές Τοπικές Συναντήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτές πραγματοποιούνται σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα μία με δύο τοπικές συναντήσεις γίνονται κάθε χρόνο. Οι πληροφορίες για αυτές μεταδίδονται, κυρίως, από στόμα σε στόμα. Επιπλέον υπάρχουν μερικά αδέρφια σε κάθε χώρα που επικεντρώνουν όλες τις πληροφορίες. Αυτά τα άτομα, οι επικεντρωτές πληροφοριών (αγγλ. info focalizers), έχουν λίστες με τηλέφωνα και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (αγγλ. Emails) και μπορείς να απευθύνεσαι σε αυτούς για ό,τι θέλεις να μάθεις. Παράλληλα, μέσω διαδικτυακού ιστού (αγγλ. Internet web) μπορείς να πάρεις πληροφορίες από τις παρακάτω ηλεκτρονικές διευθύνσεις: http://oikogeneiaouranioutoksouom.blogspot.gr/ (Ελληνική Ιστοσελίδα) και http://www.welcomehome.org (Αμερικάνικη Ιστοσελίδα). Η λίστα μυνημάτων (αγγλ. Mailing list) – ο ηλεκτρονικός κύκλος συζήτησης - της ελληνικής οικογένειας είναι στη διεύθυνση: http://groups.yahoo.com/group/hellenic-circle


2. Ιστορικά θέματα : Ο θρύλος της προφητείας των Χόπι. 

Η προφητεία αυτή διασώθηκε, προφορικά, από την ινδιάνικη φυλή των Χόπι. Αν και έχει διασωθεί με διάφορες παραλλαγές έως τις ημέρες μας, το κεντρικό της σημείο είναι σταθερά το ίδιο - Η ανατολή της νέας φυλής: Των πολεμιστών του Ουράνιου Τόξου. Αυτό το κεντρικό σημείο, η ουσία του θρύλου, είναι και η καρδιά των Συναντήσεών μας. Είναι ο πυρήνας του Ονείρου και Οράματός μας.

Η προφητεία: Όταν η Γη γίνει άρρωστη και τα ψάρια και τα Ζώα πεθαίνουν, Τότε θα έρθει μπροστά μια φυλή ανθρώπων από όλα τα έθνη, θρησκείες και χρώματα του κόσμου, και θα τοποθετήσουν την πίστη τους σε πράξεις, όχι λόγια, για να κάνουν τη γη πράσινη ξανά, και να επαναφέρουν την Ισορροπία μια ακόμη φορά στον πλανήτη. Αυτά τα αδέρφια θα μαζευτούν για να ζήσουν ξανά με Αρμονία με την Μητέρα Γη, και θα μιλήσουν για την Αγάπη σαν να είναι η Θεραπεύτρια των Παιδιών της Γης, και θα μάθουν να ζουν ξανά σαν Αδερφοί και Αδερφές της Γης. Θα αποκαλεστούν «Πολεμιστές του Ουράνιου Τόξου», προστάτες του περιβάλλοντος. 


3. Ιστορικά θέματα : Ρίζες της οικογένειας του Ουράνιου Τόξου. 

To 1972, η πρώτη συνάντηση της Οικογένειας του Ουράνιου Τόξου του Ζώντος Φωτός συνέβει στην Αμερική. Αυτή η συνάντηση αναγνωρίστηκε από γέροντες Ινδιάνους Χόπι ως η εκπλήρωση της προφητείας «όπου τον καιρό της καταστροφής η 13η φυλή θα ανέτειλε και θα άρχιζε να συγκεντρώνεται σε όλο και μεγαλύτερους αριθμούς, σε όλον τον κόσμο, προσφέροντας ένα μονοπάτι έξω από το χάος αυτό τον καιρό».

Η Οικογένεια του Ουράνιου Τόξου του Ζώντος Φωτός (επίσης γνωστή ως Η Συνάντηση των Φυλών του Ουράνιου Τόξου, κ.α.) δεν ξεκίνησε πραγματικά κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, ουδέποτε υπήρξε δε επίσημος οργανισμός. Οπως και να το δούμε ή το ορίσουμε είναι ένα βασικότατο ανθρώπινο χαρακτηριστικό η τάση των ανθρώπων να μαζεύονται μαζί στη φύση και να εκφράζουν τους εαυτούς τους με τρόπους που έρχονται αυθόρμητα σε αυτούς, να ζουν και να αφήνουν τους άλλους να ζουν, να κάνουν στους άλλους ότι θα έκαναν οι άλλοι σε αυτούς.
Στις Η.Π.Α. στα τέλη των 60’s και στις αρχές των 70’s, μια κριτική μάζα συνείδησης αναπτύχθηκε. Πέρα από το στερεότυπο των media για «φθείνων κίνημα», αυτοί που ήταν σοβαρά στα χίππικα και αντι-πολεμικά κινήματα μάθαιναν τι ήταν πολιτική ζωή στην πραγματικότητα και, κυρίως, μάθαιναν βασικά οικονομικά και πώς να τα βγάζουν πέρα μόνοι τους. Έπειτα από μερικά σκληρά μαθήματα στα πολλά γεγονότα της περιόδου, πολλοί άρχισαν να αποκτούν εμπειρία στην φροντίδα και στην ταυτόχρονη τροφοδοσία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, και οργανώσαν του εαυτούς τους σε φυλές αφιερωμένες σε αυτόν τον σκοπό. Ένας ιδιόμορφος και αποκεντρωμένος κοινωνικός ιστός άρχισε να υφαίνεται από ίνες της χίππι κουλτούρας, του πίσω-στη-γη κινήματος, Ινδιάνικων πνευματικών διδασκαλιών, ειρηνιστών, αναρχικών, ανατολικού μυστικισμού, και ασφαλώς την τέχνη των αντι-συστημικών του δρόμου.

Παρόλο που αυτός ο ιστός περιελάμβανε οραματιστές, ανθρώπους με ισχυρά οργανωτικές ικανότητες, γκουρού, κ.α., δεν παρήγαγε ποτέ μια απόφαση του τύπου αρχηγός/ακόλουθος – δημιουργώντας διαδικασίες ή ιεραρχίες. Αντίθετα, όλη η δύναμη της απόφασης βρίσκεται σε ένα Κεντρικό Συμβούλιο, ανοιχτό σε όλους, με όλα τα άτομα να κατέχουν ισοδυναμία, και με όλες τις αποφάσεις να λαμβάνονται μονάχα με ομόθυμη ομοφωνία. Παρόλο που είναι συχνά μια δύσκολη διαδικασία, άντεξε το τεστ του χρόνου και έχει υπηρετήσει την ολότητα αρκετά καλά. Αυτή η διαδικασία κάνει ουσιαστικά αδύνατο για τις αρχές, δυναμό-αρχό-τριππάκιδες (power-trippers), ή εχθρικά στοιχεία να πείσουν ή να παραπλανήσουν άτομα στην προβατοποίηση. 


4. Ιστορικά θέματα : Γενική Χιππ-ι-στορία. 

Αποσπάσματα από βιβλίο για το Ουράνιο Τόξο που έγραψε ένας αδερφός, στις ΗΠΑ:

Τον Μάιο του 1970, το ριζοσπαστικό κίνημα της νεολαίας έφθασε στο ζενίθ του. Οταν οι ΗΠΑ εισβάλλαν στην Καμπότζη, η Εθνική Φρουρά σκότωσε τέσσερις αντι-πολεμικούς διαδηλωτές στο κρατικό πανεπιστήμιο του Κεντ στο Οχάιο και δύο στο κρατικό πανεπιστήμιο του Τζάκσον στον Μισσισιπή. Οι απεργίες των φοιτητών κράτησαν κλειστά πάνω από 400 πανεπιστήμια και κολλέγια σε όλη την χώρα, ως διαμαρτυρία ενάντια στην εισβολή και στους θανάτους. Ηταν η εβδομάδα που ο Chuck Windsong, που είχε αναστατωθεί πολύ από τους δολοφονίες των φοιτητών, πήγε στα δάση της Ουάσινγκτον να κατασκηνώσει με τον ξάδερφό του Barry. O τελευταίος είχε αφήσει το πανεπιστήμιο καιρό πριν και τότε βοηθούσε αντιρρησίες και άλλους κυνηγημένους να πάνε στον Καναδά, περνώντας τα σύνορα. Αυτή την εβδομάδα, που ήταν για τους φοιτητές μια εβδομάδα εισβολής, δολοφονιών και καταλήψεων, ο Barry και ο Chuck άρχισαν τα σχέδιά τους για να καλέσουν τους πάντες, που θα θελήσουν να έρθουν, για την δημιουργία ενός κύκλου στην κορυφή ενός βουνού, την 4η Ιουλίου.

Πήρε δύο χρόνια προετοιμασίας πριν οι Barry, Chuck, Garrick, Karen, Jean Vision, Phil και χιλιάδες άλλοι μπορέσουν να βρεθούν στο σιωπηλό κύκλο στην πρώτη Συνάντηση του Ουράνιου Τόξου στα βουνά του Κολοράντο στις 4 Ιουλίου, 1972. Μέσα σε αυτά τα 2 χρόνια η αριστερή πτέρυγα του κινήματος της αντι-κουλτούρας πέρναγε σε μια περίοδο παρακμής. Ηδη τον Ιούνιο του 1969, οι Φοιτητές για μια Δημοκρατική Κοινωνία (SDS), μια σημαντική ριζοσπαστική οργάνωση της νεολαίας, διασπάστηκε στο εθνικό της συμβούλιο. Τα μέλη της, στην πλειοψηφεία, αρνήθηκαν να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε άλλη οργάνωση. Οπότε η φοιτική απεργία του Μαίου, 1970, δεν συντονίστηκε από καμία εθνική οργάνωση και δεν υπήρξε τρόπος να κρατηθεί η ενέργεια του κινήματος.

Εκείνη την εποχή, μεγάλος αριθμός από την SDS και άλλοι αριστεριστές ήταν σωματικά και πνευματικά εξαντλημένοι δουλεύοντας για 5 χρόνια ενάντια σε έναν πόλεμο που συνεχιζόταν αδιάκοπα. Τον Μάιο, 1970, υπήρχε ελπίδα ότι η επανάσταση – ή τουλάχιστον το τέλος του πολέμου – θα ερχόταν σύντομα. Μέχρι το φθινόπωρο του ίδιου έτους η ελπίδα πέθαινε. Σε μερικά μέρη αυτή η ελπίδα πέθανε αργότερα από αλλού. Σε απόκεντρες περιοχές τα νεαρά άτομα μόλις είχαν αρχίσει να μπαίνουν στην αντι-κουλτούρα και στην, χωρίς ορισμό, ελπίδα για την επανάσταση, που είχε έρθει σε αυτούς από δεύτερο και τρίτο και δέκατο χέρι από τις ριζοσπαστικές νεολαίστικες οργανώσεις, ενώ στα κυρίως κέντρα η ελπίδα πέθαινε. Υπήρξε μονάχα μια σύντομη αναζωπύρωση της ελπίδας ξανά στις ΠρωτοΜαγιάτικες αντι-πολεμικές συγκεντρώσεις του Μαίου, 1971, αλλά η ελπίδα ξαναέσβυσε.

Οι αριστεροί και αριστεριστές, που είχαν προσφέρει στην ηθική κατεύθυνση για την αντι-κουλτούρα, σταμάτησαν να δρουν. Κάποιοι πήγαν για να τελειώσουν το πανεπιστήμιο, άλλοι σε ένα κομμάτι γης στην επαρχία και άλλοι σε βαριά χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών. Μερικοί κράτησαν την πάλη, αλλά τα media δεν έδειναν πλέον προσοχή και οι σκοποί φάνηκαν μακρινοί όσο ποτέ. Το 1972, ένα άρθρο στα media παρατηρούσε ότι όσο οι διαδηλώσεις πέθαιναν, το έγκλημα στις πανεπιστημιούπολεις αυξανόταν. Χωρίς τον σκοπό για την επανάσταση να δίνει ένα ηθικό στόχο, οι αντι-συστημικοί και οι φυγάδες άρχιζαν να κλέβουν ολοένα και περισσότερο από τις περιοχές (σπίτια, καταλήψεις, εστίες, κ.ο.κ.) των πανεπιστημίων. Καθώς η εμπιστοσύνη εκφυλιζόταν, φοιτητές και άλλοι άνθρωποι δεν ήταν διαθετημένοι να τους προσφέρουν πια μέρος για να μένουν. Η χρήση του LSD και των άλλων ψυχεδελικών άρχισε να μειώνεται. Υπήρξε μεγάλη αύξηση στη χρήση αλκοόλ, χαπιών, ηρωίνης. Προφανώς, για πολλούς, τα ψυχεδελικά έκφραζαν κάτι λαμπρό, θετικά και ελπιδοφόρα οράματα, και όταν οι άνθρωποι δεν πιστεύουν πλέον ότι μπορούν να κάνουν αυτά τα οράματα πραγματικότητα, προτιμούν να τα εξοστρακίσουν/κάψουν.

Kαθώς οι νέοι χάσαν την ελπίδα ότι η επανάσταση θα ερχόταν σύντομα να μεταμορφώσει τον κόσμο, πολλοί άρχισαν να πιστεύουν ότι ο Χριστός θα ερχόταν σύντομα να κάνει το ίδιο πράγμα. Τα φρικιά του Ιησού ή οι ομάδες των ΧριστιανοΦρίκων άρχιζαν να ανθίζουν ραγδαία στις κοινότητες της αντι-κουλτούρας. Συνήθως δεν ενέκριναν κάποια πράγματα που ήταν βασικά στην αντι-κουλτούρα – κάπνισμα, σεξ πριν το γάμο και διαδηλώσεις ενάντια στον πόλεμο. Το βασικό σημείο των περισσότερων φρικιών του Ιησού ήταν ένας κοινωνικός συντηριτισμός. Τα φρικιά του Χριστού δεν έβλεπαν καθόλου τους εαυτούς τους ως πολιτικά όντα, αρνιόντουσαν την διαδήλωση – οτιδήποτε μπορούσε να θυμίσει στους ανθρώπους ότι μπορούν να κάνουν τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος με τις δικές τους προσπάθειες. Μόνο ο Ιησούς μπορούσε να το κάνει αυτό, με τον ερχομό του. Καθώς οι κοινότητες της αντι-κουλτούρας έπεφταν σε ηθικό χάος, οι ομάδες με τα φρικιά του Ιησού έδωσαν στους νέους σταθερότητα και ελπίδα αλλά δεν κατάφεραν να έχουν το ίδιο αντίκτυπο, σαν ηθική ηγεσία, στην αντι-κουλτούρα όπως οι αριστεριστές είχαν προηγουμένως. Τα φρικιά του Ιησού δεν έβλεπαν την δουλειά τους σαν καλυτέρευση του σκηνικού της κοινωνίας, αλλά σαν βοήθεια των πιστών τους να είναι μέσα σε κάποιο κοινωνικό σκηνικό. Μέσα σε κάτι αλλά όχι για κάτι. Το ίδιο πράγμα ίσχυε για τις πολλές ανατολίτικες θρησκευτικές ομάδες όπως τους Κρίσνα που άρχισαν να ανθίζουν το ίδιο διάστημα. Θεωρούσαν την αντι-κουλτούρα όχι σαν κάτι καλό από μόνη της, που μπορούσε να αυτο-εξελιχθεί, αλλά σαν μέρος για κυνήγι πιστών.

Ανάμεσα στους Ινδιάνους των Πεδιάδων, όταν καταχτήθηκαν από τους λευκούς, ο Χορός του Φαντάσματος άνθισε – η πίστη ότι ένας Ινδιάνος Σωτήρας θα εμφανιζόταν που θα ανανέωνε τη γη και θα έφερνε πίσω στη ζωή όλους τους Ινδιάνους που είχαν σφαγιασθεί από τα όπλα και τις αρρώστιες των λευκών, και όλους τους μπούφαλους που οι λευκοί είχαν εξοντώσει. Θα ήταν απότομο. Ό,τι ήταν αναγκαίο ήταν να συνεχιζόταν ο Χορός του Φαντάσματος, αυτός ο ενεργειακός κυκλικός χορός, μέχρι την εμφάνιση της δύναμης που θα έδινε πίσω τη γη στους Ινδιάνους. Για κάποιους, η πρώτη Συνάντηση του Ουράνιου Τόξου στο Κολοράντο ήταν ένας Χορός Φαντάσματος για το κίνημα των χίππιδων.

Στις 3 Ιουλίου, 1972, ο Φιλ Κογιότι ατένησε τους χιλιάδες ανθρώπους που είχαν βοηθήσει να ετοιμαστεί ο δρόμος για τα βουνά του Κολοράντου. Αυτοί οι άνθρωποι είχαν τόλμησει να προσπεράσουν ένα μπλόκο της Εθνικής Ασφάλειας, να μαζευτούν στους πρόποδες του Mt. Table, ενός ιερού βουνού για τους Ινδιάνους Αραπαχο, έτοιμοι να πάνε στην κορυφή την επομένη και να κάνουν έναν σιωπηλό κύκλο όπως το όραμα είχε πει.

Η αντι-κουλτούρα ήταν σε παρακμή. Το μη-θρησκευτικό κίνημα διαδηλώσεων ήταν αδύναμο για να σταματήσει την πτώση της ενέργειας. Οπότε ένα πνευματικό κίνημα ανανέωσης έφερε όλους αυτούς τους ανθρώπους στην Συνάντηση του Ουράνιου Τόξου στο βουνό Table. Ο Φιλ μας λέει την ευχή του για τότε – την ευχή πολλών που συμμετείχαν – για την άμεση επανόρθωση/επιστροφή της αντι-κουλτούρας, ενός οράματος που προερχόταν απ’ευθείας από τον Χορό του Φαντάσματος: «Πίστεψα ότι ήταν το τέλος ενός παλιού κόσμου, η αρχή ενός νέου. Περιμέναμε πράγματα στη συνάντηση πολύ γρήγορα. Περιμέναμε ότι οι φράχτες θα έπεφταν και ο Μπούφαλος θα ερχόταν πίσω και ο Χριστός θα ξαναγύριζε». Την επόμενη μέρα, ένας μεγάλος κύκλος πάνω στο βουνό συνέβει. Δεν υπήρξε καμία μεγάλη, απότομη, παγκόσμια αλλαγή. Ο Φιλ Κογιότι σχολιάζει, «Πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι ανέβηκαν το βουνό Table και περίμεναν να έρθει το τέλος του κόσμου. Δεν έγινε». Αλλά ο Φιλ δεν ανέβηκε στο βουνό να δει να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το είχε δει με άλλο μάτι: «Προφανώς το βουνό Table είναι ένα κέντρο σε ένα σύμπλεγμα βουνών όπου ίσως μπορεί να συγκριθεί με το ανθρώπινο νευρικό σύστημα. Αυτό το κέντρο θα ενίσχυε την ενέργεια που θα ορθωνόταν από αυτόν τον τεράστιο κύκλο, των σκόπιμα σιωπηλών ανθρώπων που μαζεύονταν την ημέρα της ανεξαρτησίας με τον ήλιο από πάνω τους». Πολλοί στο Ουράνιο Τόξο διασκεδάζουν βαθύτητα την απελευθέρωση που συμβαίνει από αυτό που η Ελαφριά Κουκουβάγια αποκαλεί πολύ δυνατή προσευχή.

Φυσικά δεν υψώθηκε αρκετή ενέργεια στο βουνό Table για να μεταμορφώσει τον κόσμο σε μία στιγμή. Αλλά υπήρξε αρκετή για να ξεκινήσει να διώχνει μακριά το σκοτάδι που άρχισε να πέφτει πάνω στην αντι-κουλτούρα. Μια μακρινή, αργή διαδικασία άρχισε με άτομα να αλλάζουν και κοινότητες να προσπαθούν να υλοποιηθούν, έχοντας τις Συναντήσεις του Ουράνιου Τόξου σαν επίκεντρο. Δεν συμβαίνει με μία εκπληκτική, αποκαλυπτική, εξωγήινη δύναμη, αλλά αργά με συνεχή δουλειά – όπως όταν σκάβεις έναν σκατόλακο σε μια συνάντηση. Η Οικογένεια του Ουράνιου Τόξου συνδέει πολλούς χιλιάδες ανθρώπους – κάθε φορά όλο και περισσότερους.
Η Οικογένεια συνεχίζει να προσφέρει στην ηθική κατεύθυνση μέσα στην αντι-κουλτούρα, όπως οι αριστεριστικές ομάδες πρόσφεραν στα 60’s. 


5. Ποιανού είναι η δουλειά; 


Μια φορά και έναν καιρό, ήταν τέσσερις άνθρωποι. Τα ονόματά τους ήταν ΚΑΘΕΝΑΣ, ΚΑΠΟΙΟΣ, ΚΑΝΕΝΑΣ, και ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ.
Υπήρχε μια σημαντική δουλειά να γίνει και (ο) ΚΑΘΕΝΑΣ ρωτήθηκε να την κάνει.
(Ο) ΚΑΘΕΝΑΣ ήταν σίγουρος ότι (ο) ΚΑΠΟΙΟΣ θα την έκανε.
(Ο) ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ θα μπορούσε να την είχε κάνει, αλλά τελικά την έκανε (ο) ΚΑΝΕΝΑΣ.
Οταν (ο) ΚΑΝΕΝΑΣ την έκανε, (ο) ΚΑΠΟΙΟΣ τα πήρε στο κρανίο γιατί ήταν δουλειά του ΚΑΘΕΝΑ.
(Ο) ΚΑΘΕΝΑΣ σκέφτηκε ότι (ο) ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ θα μπορούσε να την είχε κάνει, αλλά (ο) ΚΑΝΕΝΑΣ συνειδητοποίησε ότι δεν θα την έκανε (ο) ΚΑΠΟΙΟΣ.
Το θέμα τελείωσε με (τον) ΚΑΘΕΝΑ να κατηγορεί (τον) ΚΑΠΟΙΟΝ όταν (ο) ΚΑΝΕΝΑΣ έκανε ότι θα μπορούσε να κάνει (ο) ΟΠΟΙΟΣΔΗΠΟΤΕ από την αρχή της ιστορίας.

Το ηθικό της ιστορίας είναι ότι όταν βρίσκεις τον εαυτό σου να λέει: ΚΑΠΟΙΟΣ πρέπει να - μαζέψει τα σκουπίδια από το μονοπάτι / ζωγραφίσει ένα σημάδι / οργανώσει το πάρκινγκ / σκάψει ένα σκατόλακο / κτλ. - ... 

...να θυμάσαι : ΕΣΥ είσαι ο ΚΑΠΟΙΟΣ !!!
Δεν είναι αυτό που πάντα ήθελες να είσαι; 


6. Πράγματα για να φέρεις σε μία Συνάντηση. 


Φέρε τον εξοπλισμό που έχεις όταν πας κατασκήνωση: Υπνόσακο, αιώρα, σκηνή, υπόστρωμα. Κοίτα και τον καιρό. Μην ξεχάσεις να φέρεις εξοπλισμό για βροχή, αδιάβροχο, κτλ.
Επίσης φέρε Πιάτο, Κούπα, Κουτάλι: αυτός θα είναι ο εξοπλισμός του φαγητού. Θα τρως έξω οπότε αυτά είναι Πολύ Σημαντικά. Χρησιμοποιούμε την στάχτη για πλύσιμο, αν είναι να φέρεις σαπούνι να είναι αυστηρά βιοδιασπώμενο και από οργανικά υλικά. Παρακαλώ φέρε Φρούτα και Λαχανικά από τους κήπους σας για να συνεισφέρεις στην κοινή κουζίνα. Επίσης εργαλεία, αν μπορείς (π.χ. μαχαίρι, τσεκούρι, πριόνι, αξίνες). Πάντα θα υπάρχει ξύλο, για τη φωτιά, που θα χρειάζεται κόψιμο και σκατόλακοι που θα πρέπει να σκαφτούν.
Μουσικά όργανα (μη-ηλεκτρικά), Ποίηση, Μουσική, Μαγεία, Πολύ Αγάπη και μια ανοιχτή καρδιά... 


7. Παρακαλούμε ΜΗΝ ΦΕΡΕΙΣ ! 


Μην φέρεις το σκυλί σου. Ναρκωτικά, περιλαμβάνεται το αλκοόλ. (Το Ουράνιο Τόξο αποθαρρύνει την χρήση σκληρών ναρκωτικών όλων των ειδών). Ηλεκτρικές συσκευές ή ηλεκτρικά μουσικά όργανα είναι άχρηστα στο χώρο της συνάντησης.
Υπάρχει μια παλιά συμφωνία ότι Δεν θα υπάρχει μηχανοκίνητο μέσο μεταφοράς μέσα στους χώρους της συνάντησης.

(Υπάρχει περιοχή για πάρκινγκ κοντά στο Κέντρο Καλωσορίσματος – Welcome Home)

Κανένα είδος εμπορικότητας δεν γίνεται δεκτό. Κύκλοι ανταλλαγής, συνήθως, είναι επιθυμητοί από κάποιους.
Παρακαλώ να καταλάβεις ότι όχι όλες από τις παραπάνω προτάσεις έχουν συμφωνηθεί με ομοφωνία. Και ότι κανένας δεν είναι ειδικά δεμένος με αυτές τις αποφάσεις. Παρόλο αυτά σου ζητήται να σεβαστείς το χώρο και τα δικαιώματα αυτών που συμφώνησαν στις ομοφωνίες. 


8. Χωριό Λεωφορείων – Περιοχή Στάθμευσης. 

Αυτό είναι κάτι που δεν θα δεις σε κάποια μικρή τοπική συνάντηση παρά μονάχα στην ετήσια μεγάλη Ευρωπαική συνάντηση. Στην περιοχή στάθμευσης, λίγο πριν το Κέντρο Καλωσορίσματος, πολλά αδέρφια επιλέγουν να μένουν μέσα στα βαν τους. Πολλοί από την οικογένεια είναι νομάδες, είτε ευκαιριακοί είτε μόνιμοι. Στο χωριό λεωφορείων, λοιπόν, θα δεις μια συνάντηση σε μικρογραφία που έχει κουζίνα, συμβούλια, μαγικό καπέλο, κτλ. Επίσης, σε αυτό τον χώρο, οι ηλεκτρικές συσκευές μπορούν να λειτουργούν και πολλές φορές είναι παραπάνω από επιθυμητές. Οι κανονισμοί για χρήση αλκοόλ είναι πολύ πιο χαλαροί εδώ, συνήθως.
Σε κάθε τοπική συνάντηση η περιοχή στάθμευσης είναι απλά ο χώρος που παρκάρουμε τα αμάξια μας. 


9. Κέντρο Καλωσορίσματος – Welcome Center ! 

Υπάρχει ένα Κέντρο Καλωσορίσματος (αγγλ. Welcome Center) όπου μόλις φτάσεις θα σε υποδεχτεί στο σπίτι. Το Καλωσήρθες Σπίτι (αγγλ. Welcome Home) στήνεται κοντά στο πάρκινγκ, στην αρχή της πορείας για το κέντρο της Συνάντησης. Από εδώ ξεκινάει το μονοπάτι για τον κεντρικό κύκλο της Συνάντησης και από αυτό το σημείο δεν επιτρέπεται κανένα είδος μηχανοκίνητου.

Το Κέντρο Καλωσορίσματος είναι ένα μέρος για αυτούς που θέλουν να ξεκουραστούν από το ταξίδι που είχαν. Ερχόμενος εδώ σου προσφέρεται τσάι, καφές ή νερό. Σου δίνονται, τυπωμένες, οι οδηγίες RAP 107 και 701 – Η περίληψη ορισμένων σημαντικών πραγμάτων που οφείλεις να ξέρεις κατά την άφιξη και την αναχώρηση, αντίστοιχα. Επίσης σου υπενθυμίζεται ότι η Συνάντηση δουλεύει με εθελοντές και ενημερώνεσαι για όλες τις ιδιαίτερες συνθήκες της κάθε Συνάντησης. Κάπου εκεί γύρω θα υπάρχει ένας πίνακας ανακοινώσεων με χάρτη της Συνάντησης, του μονοπατιού και τα RAPs.
10. Rap 107 – Σημείωμα που συνοδεύει την άφιξή σου.
Καλώς ήρθες Σπίτι !

Παρακαλώ ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ αυτή την όμορφη γη! 
ΜΗΝ πειράξεις κανένα ζωντανό ον. Χρησιμοποίησε ΜΟΝΑΧΑ νεκρό, πεσμένο ξύλο, μην κόψεις ζωντανά δέντρα.
** Μην πετάξεις κανένα σκουπίδι, οποιοδήποτε τύπου **
Ο,τι βγάλεις από το σάκο, τώρα που ήρθες, βάλτο πάλι μέσα, όταν φεύγεις.
Διεχώρησε τα είδη σκουπιδιών για ανακύκλωση.
Τα υπολλείματα λαχανικών πάνε στους λάκους compost.
ΠΡΟΣΤΑΤΕΨΕ ΤΟ ΝΕΡΟ ΠΟΥ ΠΙΝΟΥΜΕ!
Αν πρέπει να το κάνεις, χρησιμοποίησε σαπούνι τουλάχιστον 20 μέτρα από ρυάκια, πηγές, λιμνούλες.
Ούρηση και αφόδευση ΜΟΝΑΧΑ στις τουαλέτες, στους λάκους που βρίσκονται τουλάχιστον 50 μέτρα από το νερό και την κουζίνα.
Κάλυψε το απόθεμά σου στο λάκο με στάχτη και χώμα. Πλένε τα χέρια σου, ειδικά αν έχεις δουλειά στην κουζίνα !
Μην κατασκηνώνεις πάνω ή δίπλα από τις πηγές του νερού.
Φρόντισε να έχεις φέρει το δικό σου πιάτο, ποτήρι, πιρούνι. Κράτα τα καθαρά.
Πήγαινε στο κύκλο θεραπείας (Healing Circle) αν αρρωστήσεις ή τραυματιστείς. Μην πανικοβάλεσαι, υπάρχουν άνθρωποι που θα σε βοηθήσουν σε ό,τι χρειαστεί!
Φρόντισε για την ασφάλεια της σκηνής σου, στήσε την κοντά σε άλλες, σχημάτισε γειτονιές.
ΠΑΡΑΚΑΛΩ άσε τα ζωάκι σου στο σπίτι! Αν ΠΡΕΠΕΙ να το φέρεις μαζί, ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ για αυτό. Συννενοήσου με άλλους που έχουν ζώα. ΦΡΟΝΤΙΣΕ να ΜΗΝ πλησιάζουν την κουζίνα και άλλους κοινόχρηστους χώρους! Ας το έχεις ΔΕΜΕΝΟ, αν δεν μπορείς να αναλάβεις την ευθύνη. ΜΗΝ το αφήσεις να μπλέκει σε μάχες, ΜΑΖΕΥΕ ΠΑΝΤΑ τις κουραδίτσες του.
Τα όπλα ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ. Μην εμπλακείς σε καμία πράξη βίας για οποιοδήποτε λόγο! ΟΛΑ ΤΑ ΕΙΔΗ ΒΙΑΣ, ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΙ!
Αποθάρρυνε κατάχρηση ναρκωτικών, συμπεριλαμβάνεται το αλκοόλ. Μερικοί από την οικογένεια αναγνώριζουν μια διαφορά σε κάτι που ανοίγει και ενισχύει τις αισθήσεις και σε κάτι που τις κλείνει ή τις μειώνει.
Ρώτα ΠΡΙΝ πάρεις φωτογραφίες.
Δώρησε στο Μαγικό Καπέλο.
Να είσαι εθελοντής, μοιράσου, πρόσφερε!
Αν θες να βοηθήσεις, αλλά δεν ξέρεις τί να κάνεις, πήγαινε στην κουζίνα και ρώτα.
Δεν χρειάζεται να είσαι ντροπαλός. Για όλους υπήρξε μία πρώτη Συνάντηση.
Αν ακούσεις για ΜΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ μέρα διαλογισμού για την Παγκόσμια Ειρήνη και Θεραπεία του Πλανήτη, παρακαλώ, να συμμετάσχεις.
Ας είσαι ΣΙΩΠΗΛΟΣ από την αυγή μέχρι το μεσημέρι. Το μεσημέρι ενώνουμε τα χέρια σε έναν Κύκλο ενότητας, αγάπης και ειρήνης για τους σκοπούς της αλληλο-θεραπείας και της θεραπείας της αγαπημένης μας Μητέρας, της Γαίας.
Αν δεις το Ουράνιο Τόξο με ανοιχτή καρδιά, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς ιδιαίτερα βάρη σε προσωπικά θέματα ή απόψεις, θα ΔΕΙΣ το Οραμα!

Είθε όλα τα πλάσματα να ζουν με Ειρήνη, Ελευθερία, Συνεργασία, Αγάπη !!!

11. RAP 701 – Σημείωμα που συνοδεύει την αποχώρησή σου. 
Χαρούμενα Μονοπατια ! 


Στην προτετοιμασία για αναχώρηση να θυμάσαι :
Η Ομάδα Καθαρισμού είναι ΟΛΟΙ ΜΑΣ, αυτό περιλαμβάνει κι ΕΣΕΝΑ! Βάλε ΟΛΑ τα σκουπίδια σου στο σάκο σου που θα πάρεις μακριά -**ΠΟΛΥ ΜΑΚΡΙΑ**
Μην επιβαρρύνεις μονάχα τα κοντινά χωριά, προσπάθησε να τα πάρεις σε πόλεις που θα έχουν και ειδικούς κάδους για ανακύκλωση. Διέλυσε και ΕΞΑΦΑΝΙΣΕ τον χώρο κατασκήνωσης, μην μείνει ΤΙΠΟΤΑ που να θυμίζει ότι έζησες εκεί για κάποιο διάστημα.
Γέμισε τους σκατόλακους με χώμα, κάλυψε τις φωτιές και τα compost.
ΦΥΣΙΟΠΟΙΗΣΕ! Τις όποιες κατασκευές σου. Σκόρπισε τις πέτρες, κούτσουρα και κορμούς που μάζεψες και χρησιμοποιούσες.
Αφαίρεσε σχοινιά, κορδέλες και σημάδια από τα δέντρα.
Μάζεψε ΟΛΑ τα σκουπίδια (όχι μονάχα όσα έκανες εσύ ή όσα κάναμε μαζί αλλά και αυτά που ανεγκέφαλοι παρατάνε συνήθως στη φύση) και ΒΟΗΘΗΣΕ με την ανακύκλωση.
Αν έχεις άδειο χέρι πάρε μια επιπλέον σακούλα με σκουπίδια, μην σε νοιάζει «ποιανού» σκουπίδια είναι.
Είναι ΟΛΑ δικά ΜΑΣ.
Σωλήνες νερού και άλλα αντικείμενο αποσυνδέονται και επανα-χρησιμοποιούνται.
ΒΟΗΘΗΣΕ με ακινητοποιημένα οχήματα, ΣΥΝΕΒΑΛΕ στην επιδιόρθωση ή κατασκευή δρόμων και γεφυριών.
ΜΕΤΕΦΕΡΕ, αν έχεις όχημα, ΟΣΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙΣ. Οι κάτοικοι των γύρω περιοχών ας αντιμετωπιστούν με καλωσύνη.
Η τελευταία ομάδα ρίχνει σπόρους για οργανική καλλιέργια.
Οδήγησε με ασφάλεια και μοιράσου αυτήν την αγάπη όπου πας.

Κουβάλησε το Πνεύμα του Ουράνιου Τόξου πίσω στην Βαβυλώνα! Συναντήσου με τα αδέρφια σου και δημιουργήστε κύκλους. Διάδωσε το όραμα της αυτοοργάνωσης, της αγάπης, της ειρηνικής συνύπαρξης και της αυτοδιαχείρησης. Μια μέρα θα συναντηθούμε για πάντα !


12. Πληροφοριακό Κέντρο (αγγλ. Information Centre).


Το πρώτο που βλέπεις σε μια συνάντηση είναι, συνήθως, το Κέντρο Πληροφοριών. Πίνακες πληροφοριών, χάρτης της Συνάντησης, ανακοινώσεις, λίστες με άτομα, καραβάνια και ένα σωρό πράγματα βρίσκονται εδώ. Δραστηριότητες, καλλιτεχνίες επίσης.
Στον Πίνακα Πληροφοριών βάζουμε και την λίστα με τα Εργαστήρια και ό,τι άλλο όμορφο και χρήσιμο για την επικοινωνία και πληροφόρησή μας.

13. Περίπολος Αγκαλιάς – Hug Patrol.

Η Περίπολος Αγκαλιάς (γνωστή και ως Περίπολος Φιλιού ή Περίπολος Αγάπης) τριγυρνάει τη Συνάντηση για να βεβαιωθεί ότι όποιος χρειάζεται μια αγκαλιά θα την έχει. Ανά πάσα στιγμή μπορούν να σας σταματήσουν και να σας ζητήσουν μια αγκαλιά. Ας είστε, λοιπόν, προετοιμασμένοι και παρακαλώ να δείξετε διάθεση για συνεργασία.

14. Γειτονιές.

Στις μεγάλες συναντήσεις, αλλά και στις μικρές, δημιουργούνται γειτονιές που κάνουν την παραμονή μας πιο ευχάριστη. Κυρίως, όμως, επιρρεάζουν το περιβάλλον λιγότερο. Ο,τι μια σκηνή χρειάζεται – λάκους, νερό, ασφάλεια – μπορεί να συμβεί γύρω από τον κύκλο μιας γειτονιάς.
Οταν φτάσεις στη Συνάντηση, ψάξε τριγύρω για γειτονιές. Δες που είναι μαζεμένες πολλές σκηνές και πήγαινε στήσε την δική σου κοντά σε αυτές. Συνήθως οι γειτονιές γίνονται κοντά σε κεντρικά μέρη, όπως ο κεντρικός κύκλος, οι κουζίνες, ο χώρος θεραπείας, τα μέρη των παιδιών. Ανάλογα με τα άτομα δημιουργούνται και ανάλογες γειτονιές, για παράδειγμα κάποιος που θα στήσει κοντά στον κεντρικό κύκλο του αρέσει να παίζει μουσική και να γιορτάζει, ενώ κάποιος που θα στήσει κοντά στο χώρο Διαλογισμού ή Θεραπείας θα προτιμήσει την ησυχία.
Μοναχικές σκηνές είναι στόχος για κλέφτες, οι γειτονιές είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπισή τους.

Αγάπα τον γείτονά σου!

15. Κουζίνα.

Η Κουζίνα (αγγλ. Kitchen) είναι μέρος με μεγάλη, ίσως την μεγαλύτερη, δραστηριότητα σε μια Συνάντηση. Στην Κουζίνα μαγειρεύονται τα δύο Φυτοφαγικά γεύματα που μοιραζόμαστε καθημερινά. Σε μεγάλες συναντήσεις υπάρχουν και μικρότερες κουζίνες όπως: η Παιδική που απευθύνεται στα παιδιά, η Κουζίνα Τσαπάτι που φτιάχνει τα τσαπάτι (τις πίτες μας), η Κουζίνα Ψωμιού (ή Φούρνος) που αναλαμβάνει το ψήσιμο του ψωμιού και κουζίνες για διάφορα...γούστα όπως για τσιμπολογήματα (βλ. ποπ-κορν), σούπες, πίτσες, γλυκά, κ.α.
Με το να βοηθάς στο μαγείρεμα και στο κόψιμο των ξύλων, μοιράζεις την αγάπη σου με ΟΛΟΥΣ στη Συνάντηση.
Η διαδικασία, σύντομα, είναι η εξής: Το φαγητό αγοράζεται από τα λεφτά του magic hat, μεταφέρεται από την προμήθεια και ετοιμάζεται από τους δεκάδες (ή εκατοντάδες) εθελοντές που κόβουν, ξεφλουδίζουν, τεμαχίζουν λαχανικά, ζυμώνουν το αλεύρι ΑΛΛΑ ΚΑΙ προσέχουν τις φωτιές, κόβουν ξύλα, ανακατεύουν τις κατσαρόλες και ό,τι άλλο χρειαστεί.
Ολο το φαγητό που ετοιμάζεται στην Κουζίνα στέλνεται στον Κεντρικό κύκλο και είναι εντελώς φυτοφαγικό. Η Κουζίνα πρέπει να κρατείται πάντα ΚΑΘΑΡΗ. Δεν υπάρχει γρηγορότερος τρόπος να εξαπλωθεί μια αρρώστια από το φαγητό. Οι Κουζίνες πρέπει να σκεπάζονται με πανιά, όλοι οι εθελοντές να καθαρίζουν τα χέρια πριν την εργασία τους και φυσικά να απέχουν αν είναι άρρωστοι. Οι εθελοντές δουλεύουν με καθαρά μαχαίρια και κόβουν τα λαχανικά πάνω σε ξύλινες, καθαρισμένες, επιφάνειες. Ο καθένας φέρνει το δικό του πιάτο και κούπα και είναι υπεύθυνος για την καθαριότητά του.
Το φαγητό σερβίρεται από τους σερβιριστές, που είναι και αυτοί εθελοντές. Οι σερβιριστές πλένουν τα χέρια τους και χρησιμοποιούν ειδικά σκεύη. Κανείς δεν ορμάει στις κατσαρόλες, περιμένουμε τη σειρά μας και το σερβιριστή που κινείται κυκλικά.
Οι προμήθειες δεν τοποθετούνται στο έδαφος, αλλά πάνω σε ξύλινες παλλέτες, ράφια ή κορμούς. Σκεπάζονται με ένα πλαστικό ή ένα κάλυμμα σκηνής, για προστασία από τον ήλιο και την βροχή. Οι σκύλοι και τα άλλα ζώα κρατούνται μακριά.
Στην κουζίνα υπάρχει συνήθως νερό σε διαφορετικά μέρη. Αλλο για μαγείρεμα, άλλο για πλύσιμο, άλλο για απολύμανση. Υπάρχει περίπτωση, ανάλογα με την γεωμορφία της περιοχής, το νερό της κουζίνας να είναι μονάχα για την χρήση της κουζίνας. Σεβάσου το αυτό, σε παρακαλώ.
Κοντά στην κουζίνα βρίσκεται συνήθως και ο λάκος για τα λαχανικά (αγγλ. Compost Pit). Eκεί πετάγονται όποια λαχανικά δεν χρησίμευσαν στο μαγείρεμα. Οταν έρθει η ώρα να σκεπαστούν, καλύπτονται με ένα στρώμα χώματος για να μπορούν να ανθήσουν.
Οι Κουζίνες χρειάζονται συνεχώς ξύλα και νερό. Μερικοί έχουν την συνήθεια να φέρνουν μαζί τους μια αγκαλιά ξύλα κάθε φορά που επισκέπτονται την Κουζίνα. Άλλοι μόλις βλέπουν ένα άδειο δοχείο νερού πηγαίνουν και το γεμίζουν χωρίς κανείς να τους το ζητήσει. Η Κουζίνα βασίζεται στην συλλογική εθελοντική καθημερινή εργασία.
Η Κουζίνα, τις ώρες φαγητού, είναι και το πιο πιθανό μέρος που θα βρεις μουσική καθώς πολλοί το έχουν ως σημείο συνάντησης για να παίξουν μουσική. Στην ουσία, η μουσική είναι απαραίτητη στην κουζίνα! Και είναι ένας ακόμη τρόπος που μπορείς να συνεισφέρεις ενέργεια σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία μιας Συνάντησης.

16. Προμήθεια.

Στις μεγάλες συναντήσεις υπάρχει ειδικός χώρος που συγκεντρώνονται όλα τα τρόφιμα. Η Προμήθεια, συνήθως, είναι κάπου κοντά στην Κουζίνα. Το αμάξι της Προμήθειας είναι το μόνο που μπορεί να μπει στο χώρο της Συνάντησης. Μένει μέσα όσο χρειάζεται και απομακρύνεται μόλις τελειώσει η δουλειά.
Στις μικρές συναντήσεις η Προμήθεια γίνεται από όλους, χωρίς αμάξι. Συνήθως το πρωί θα ακουστεί μια φωνή που θα πληροφορεί για «φαγητό στο κέντρο καλωσορίσματος». Η μεταφορά του φαγητού δεν είναι κάτι που μπορούμε να το καθυστερήσουμε γιατί τα τρόφιμα χαλάνε αν δεν τοποθετηθούν στην Κουζίνα.

17. Μαγαζάκια Τσαγιού (αγγλ. Chai Shops)

Mε την λέξη μαγαζάκια δεν εννοείται, φυσικά, κάτι εμπορικό! Απλά λέγονται έτσι εκ παραδόσεως (βλ. Ινδία). Είναι το πρώτο που φτιάχνεται σε μια Συνάντηση, πέρα από τα απολύτως απαραίτητα, και χρησιμεύει, κυρίως, ως χώρος επικοινωνίας και συνάντησης.
Συνήθως όταν λέμε Τσάι εννοούμε το Ινδικό Τσάι, το οποίο περιέχει γάλα και μαύρο τσάι, αλλά στην γλώσσα του Ουράνιου Τόξου επίσης σημαίνει και το τσάι από βότανα. Συνήθως, τα Μαγαζάκια Τσαγιού στις μικρές συναντήσεις προμηθεύονται υλικά από την Προμήθεια. Στις μεγάλες συναντήσεις είναι πρωτοβουλίες γειτονιών και βασίζονται σε εθελοντικές συνεισφορές. 

18. Κύκλος Φαγητού (αγγλ. Food Circle)

Συνήθως γίνονται δύο κύκλοι φαγητού κάθε μέρα, ένας το πρωί και ένας το απόγευμα, στον Κεντρικό Κύκλο. Δεν υπάρχει σταθερή ώρα για αυτούς τους κύκλους. Πηγαίνουν με την Ώρα Ουράνιου Τόξου και όχι με το ρολόι. Οι κύκλοι ανακοινώνονται με φωνές, τύμπανα, κτλ.
Στις μεγάλες συναντήσεις υπάρχει και ο κύκλος φαγητού των παιδιών που γίνεται από την παιδική κουζίνα η οποία φροντίζει να είναι πιο τακτικός και προγραμματισμένος για τις ανάγκες των παιδιών μας.
Μετά το φαγητό, στον ίδιο κύκλο, ανακοινώνονται τα εργαστήρια (αγγλ. Workshops) ή όποια άλλα γεγονότα, συμβούλια, κ.ο.κ. είναι να συμβούν μέσα στην ημέρα.


19. Ιεροί Χώροι (αγγλ. Sacred Spaces).

Διάφοροι χώροι σε μια Συνάντηση αποκαλούνται Ιεροί. Δεν τους αποκαλούμε Ιερούς επειδή παίζει κάποιος τύπος θρησκευτικότητας ή οτιδήποτε αντίστοιχο. Ιερός χώρος μπορεί να είναι και η τέντα σου ή η γειτονιά σας όπου θα απαγορεύεται το κάπνισμα επειδή είστε αντικαπνιστές ή επειδή προσπαθείτε να το κόψετε παρέα. Είναι δηλαδή σημεία και τόποι όπου κάτι συγκεκριμένο ζητείται από έναν ή περισσότερους αδερφούς σου. Σε παρακαλώ, λοιπόν, να σέβεσαι αυτές τις ομοθυμίες και να δείχνεις το σεβασμό σου σε αυτές, κάθε στιγμή. Αυτές οι ομοθυμίες δεν βασίζονται σε προσωπικά πλαίσια! Άλλωστε είμαστε όλοι ίσοι, νέοι και γέροι, γυναίκες και άντρες.
Ο μόνιμα ιερός χώρος στις συναντήσεις του ουράνιου τόξου είναι η κεντρική Φωτιά καθώς και κάθε φλόγα που καίει σε κοινό χώρο. Σε αυτήν δεν πετάμε τίποτα απολύτως, εκτός ξύλου. Ούτε σκουπίδια, ούτε γόπες, απολύτως τίποτα! Αυτό δεν γίνεται μονάχα ως πράξη σεβασμού προς την ιερή Φωτιά-Εστία αλλά γιατί από τη στάχτη της κεντρικής φωτιάς πλένουμε τα πιάτα μας, τα κατσαρολικά στην κουζίνα, εμάς τους ίδιους. Δεν θα άρεσε σε κάποιον να λουστεί με μια μισοκαμμένη πλαστική γόπα, σωστά;
Ένας άλλος ιερός χώρος είναι το Λιβάδι Ησυχίας ή Διαλογισμού (αγγλ. Silence/Meditation Field). Ο τίτλος του τα λέει όλα. Σε αυτό το μέρος πραγματοποιούνται τα εργαστήρια διαλογισμού και επίσης έρχονται εδώ όσοι επιθυμούν να κάνουν κάτι με άκρα ησυχία.

Σε γενικές γραμμές, όταν μπαίνεις σε ένα τίπι παρακαλώ βγάζε τα παπούτσια σου.

Αυτά τα παραπάνω είναι πράγματα που στις συναντήσεις πρέπει να είναι γνωστά σε όλους και για αυτό γράφονται εδώ. Σε άλλα μέρη μιας συνάντησης, που δημιουργούνται από πρωτοβουλίες, φρόντιζε να διαβάζεις ένα μικρό κομμάτι χαρτί που θα είναι εκεί γύρω. Σε αυτό θα γράφεται ό,τι άλλο θα πρέπει να ξέρεις για αυτό το συγκεκριμένο χώρο.

20. Η Περιοχή Θεραπείας (αγγλ. Healing Area, Medicine Area)

Στην Περιοχή Θεραπείας υπάρχει δωρεάν εθελοντική ιατρική φροντίδα, εργαστήρια θεραπευτικά, διαλέξεις, γυναικεία περιοχή, κτλ. Η ίδια η Γη είναι πληγωμένη, το ίδιο και πολλοί από εμάς. Μην διστάσετε να πάτε όποτε χρειαστείτε πνευματική και φυσική θεραπεία. Απαραίτητα να περάσετε μια βόλτα αν γνωρίζεται ή νομίζεται ότι έχετε κάτι κολλητικό.
Και φυσικά, αν έχεις οποιαδήποτε γνώση πάνω στην θεραπεία ή την ιατρική, να θυμάσαι ότι η Περιοχή Θεραπείας δουλεύει με εθελοντές, δηλαδή και με ΕΣΕΝΑ! Δράσε με συνείδηση, συνεργαστείτε.

21. Συμβουλιακοί κύκλοι: Η πολιτική του Ουράνιου Τόξου.

Η Οικογένεια του Ουράνιου Τόξου πραγματοποιεί διάφορα συμβούλια και είναι σε αυτά τα συμβούλια που η οικογένεια αποφασίζει τις μελλοντικές κατευθύνσεις και τις συλλογικές πολιτικές. Όλοι έχουν το δικαίωμα να μιλήσουν σε αυτούς τους κύκλους συμβουλίων. Κανείς δεν κατευθύνει, κανείς δεν είναι αρχηγός ή συντονιστής, των συμβουλίων. Ο τρόπος λήψης αποφάσεων του Ουράνιου Τόξου βασίζεται στην Ομοφωνία και στην έλλειψη εξουσίας ή ιεραρχίας. Οι πηγές αυτής της διαδικασίας αναφέρονται στο ιστορικό τμήμα και οι τρόποι που χρησιμοποιούνται περιγράφονται παρακάτω.

22. Συμβουλιακοί κύκλοι: Το Hμερήσιο Κεντρικό Συμβούλιο.

Η Οικογένεια μαζεύεται το πρωί για φαγητό στον Κύκλο Φαγητού. Συνήθως ένα συμβούλιο συντελείται μετά το φαί και τις ανακοινώσεις των εργαστηρίων. Το ημερήσιο ή κεντρικό συμβούλιο. Μαζευόμαστε, σε κύκλο, για να διοικήσουμε τους εαυτούς μας στο Κεντρικό Συμβούλιο. Ένα φτερό, ξύλο ή άλλο ιερό αντικείμενο περνάει γύρω-γύρω στο κύκλο, επιτρέποντας στο κάθε άτομο να μιλήσει στη σειρά του καθώς το κρατάει, χωρίς να διακόπτεται. Μιλώντας, ακούγοντας και μοιράζοντας τις σκέψεις και τα συναισθήματα είναι ο τρόπος που βρίσκουμε νέες προοπτικές από τον καθένα και νέους τρόπους να επιλύουμε τα προβλήματα.
Στο Κεντρικό Συμβούλιο συζητιούνται θέματα επί της συνάντησης τα οποία θέτονται προς συζήτηση από όποιον επιθυμεί και πιστεύει ότι κάτι τέτοιο πρέπει να συμβεί. Αν αυτά είναι πολλά τότε πολλές φορές, στο Κεντρικό Συμβούλιο, καθορίζονται χώροι και χρόνοι που άλλα Συμβούλια θα λάβουν μέρος.

23. Συμβουλιακοί κύκλοι: Συμβούλια, τύποι και είδη.

Η Οικογένεια χρησιμοποιεί τα Συμβούλια αρκετά συχνά. Οι τρόποι των συμβουλίων είναι σχεδόν ίδιοι, αλλά δεν είναι όλα ίδια σε σχέση με τα θέματα που καταπιάνονται. Ηδη περιγράφτηκε ότι στο Κεντρικό Συμβούλιο μπορεί κάποιος να κάνει πρόταση για άλλο Συμβούλιο. Υπάρχουν διάφορα άλλα είδη όπως : Το Συμβούλιο Οραματισμού (αγγλ. Vision Council) που γίνεται στο τέλος κάθε Συνάντησης, Τα Ειδικά Συμβούλια χαρακτηρίζονται από το θέμα που καταπιάνονται, όπως Συμβούλιο για το Μαγικό Καπέλλο, Συμβούλιο της Προμήθειας, Συμβούλιο των Θεραπευτών, κ.ο.κ. Τέλος κάποιος μπορεί να κάνει πρόταση για Γενικό Συμβούλιο ή Συμβούλιο Καρδιάς. Αυτό το Συμβούλιο (ή και Εργαστήριο) δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο θέμα, απλά καταθέτονται οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Υπόψιν ότι αυτό το Συμβούλιο είναι ένα πραγματικό δώρο από τους Ινδιάνους σε εμάς. Βοηθάει στην μεταξύ μας ισορροπία, διευκρίνηση και εξομάλυνση σχέσεων. Επίσης στην ενδυνάμωση των δεσμών μας και φυσικά στην ίδια την έμπνευση, αφού ο αφηρημένος χαρακτήρας του ωθεί στην ποιητική και εμπνευσμένη από το Πνεύμα γλώσσα.

24. Συμβουλιακοί κύκλοι: Τυπική Διαδικασία των Συμβουλίων.

Αν είναι εφικτό, πραγματοποιήστε Συμβούλια πάνω στη γη, κάτω από τον ουρανό, υπό το φως της ημέρας. Ανακοινώνετε πάντα τα Συμβούλια στο Κεντρικό Συμβούλιο, ώστε όσοι ενδιαφέρονται να γνωρίζουν την ύπαρξή τους. Προσκαλέστε και προσωπικά διάφορα άτομα, ιδίως αυτούς με τους οποίους έχετε διαφωνείες πάνω σε συγκεκριμένα θέματα.
Το μειονέκτημα των Συμβουλίων είναι όταν σε προκαθορισμένα Συμβούλια κάποιος/α ή κάποιοι επιθυμούν Συμβούλιο Καρδιάς, και, φυσικά, το αντίθετο. Υπάρχουν τρόποι να αποφεύγεται αυτό. Ευγενικά θα πρέπει να υπενθυμίζουμε τους στόχους κάθε Συμβουλίου πριν αυτό ξεκινήσει. Παράλληλα υπενθυμίζουμε ότι ο σεβασμός για να ακουστούν όλοι δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να οδηγεί σε κατάχρηση της ακοής και της προσοχής μας.
Ξεκινήστε κάνοντας σαφές το σκοπό του Συμβουλίου σε όλους. Αν κάποιος άλλος έχει επικεντρώσει το Συμβούλιο αφήστε τον, ευγενικά, να μιλήσει σε αυτό το σημείο και να ξεκαθαρίσει αυτός τον πυρήνα της αιτίας που συνέρχεται το συμβούλιο. Αφού αυτό ξεκαθαριστεί ας γίνει μια πρώτη εκτίμηση, σε σχέση με το πόσα άτομα βρίσκονται εκεί και πόσο σημαντικό είναι το θέμα, περί του χρόνου που αυτό θα διαρκέσει. Αυτό είναι σημαντικό διότι όλοι έχουν και άλλα πράγματα να κάνουν σε μια Συνάντηση και η προσοχή και το ενδιαφέρον είναι απαραίτητα για να έχει ουσία ένα Συμβούλιο. Βεβαιωθείται για το πόσος χρόνος και διάθεση υπάρχει στον περίγυρο.
Αφού αυτά ξεκαθαριστούν, πάντα ενώστε τα χέρια σας σε ένα κύκλο και ευλογήστε τον κύκλο και την διαδικασία. Αν υπάρχει κάλεσμα για να παρθεί μια ομοφωνία, μια σιωπηλή προσευχή στο Πνεύμα ή σε ό,τι αγνό επικοινωνιακό στοιχείο γνωρίζεται είναι θεμιτή από όλους.
Στην αρχή ο κύκλος θα περάσει ένα φτερό ή ένα ξύλο από όλους. Ο καθένας περνάει το ξύλο στον διπλανό του. Σε αυτόν, τον πρώτο κύκλο, το κάθε άτομο αναφέρει επιγραμματικά τι έχει φέρει μαζί του να θέσει στον κύκλο, μια πρώτη άποψη για το θέμα, κάποιες εναλλακτικές, κ.ο.κ.
Απαραίτητα πρέπει να γυρίσει μια φορά σε όλους ώστε, τουλάχιστον περιληπτικά, να μιλήσουν όλοι για το θέμα. Σε αυτό τον πρώτο κύκλο κάποιος ας αναλάβει να υπενθυμίσει, περιληπτικά, την παράδοση του Συμβουλίου: Δίνουμε το φτερό στον διπλανό μας, δείχνουμε με το φτερό όποιον θέλει να παρέμβει αλλά προσέχουμε να μην μπούμε σε αποκλειστικό διάλογο με αυτόν, δίνουμε λύσεις σε κάτι που διαφωνούμε, καταθέτουμε απόψεις και ζητάμε σκέψεις πάνω σε αυτές, κάνουμε ομοφωνία με την σιωπή, κ.α.
Σε περίπτωση που γίνεται Κύκλος Καρδιάς δεν χρειάζονται όλα αυτά, ασφαλώς. Ένα ποίημα, ένα τραγούδι μπορεί να αντικαταστήσει ότι αναφέρεται παραπάνω.
Μόλις μιλήσουν όλοι, το φτερό μπορεί να αφεθεί στην άκρη εάν δεν χρειάζεται περισσότερο. Το Συμβούλιο είναι η διαδικασία να καταλάβουμε πως νιώθουμε, δεν είναι για διαλεκτική ικανοποίηση.
Ο σκοπός δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι η ομοφωνία μιας πράξης, αλλά η κατανόησή της: Οταν καταλάβουμε τον άλλον, το τι θα πράξουμε γίνεται πεντακάθαρο. Να θυμάσαι ότι άλλο ομοφωνία από συνένεση και άλλο ομοφωνία από ομοθυμία.
Η διαδικασία του Συμβουλίου δουλεύει μονάχα όταν όποιος παρεβρίσκεται επιθυμεί την λειτουργία του και το σκοπό του. Τα Συμβούλια γίνονται μεγαλύτερα και άσκοπα αν μιλάνε πολλοί ταυτόχρονα και όχι ένας! Τα Συμβούλια έχουν κέντρο και είναι ενδιαφέροντα όταν μένουμε στο θέμα και όχι όταν ξεφεύγουμε από το θέμα ή μιλάμε για την Ατλαντίδα σε ένα Συμβούλιο Σκατόλακων, για παράδειγμα.
Ακούγοντας χωρίς να διακόπτουμε το φτερό είναι πνευματική άσκηση (τουλάχιστον προσπαθούμε!)
Ακούγοντας τους άλλους είναι ο σίγουρος τρόπος όπου και οι άλλοι θα μας ακούσουν, όταν έρθει η σειρά μας.
Είναι ευγενικό και πρέπον να διακόψεις κάποιον που εκμεταλεύεται την διάθεσή μας να ακούσουμε. Η διακοπή, επίσης, μπορεί να γίνει με σεβασμό.
Οποιοδήποτε αντικείμενο μπορεί να αντικαταστήσει το φτερό, τίποτα όμως το σεβασμό. Μην αφήσεις το σεβασμό να εκφυλιστεί σε κανόνα.
Η παρακολούθηση της ίδιας της φύσης της διαδικασίας είναι ευθύνη σου, είναι ευθύνη όλων.
Κάποιες φορές η ομοφωνία είναι δύσκολη. Ομοφωνία δεν σημαίνει πάντα ότι όλοι μας συμφωνούμε. Κάποιες φορές, ομόθυμα επιθυμούμε την επίλυση και βασιζόμαστε στην εμπιστοσύνη.
Δεν βασιζόμαστε σε τίποτα άλλο. Ομοφωνία δεν σημαίνει να λυγίζεις σε αυτό που πραγματικά πιστεύεις από την πίεση ενός κινήτρου μιας πλειοψηφείας ή ενός άλλου ατόμου.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που η άποψη της μειοψηφείας ήταν περισσότερο και καλύτερα τεκμεριωμένη.
Οταν κάποιος προτείνει κάτι, η ίδια του η πρόταση αλλάζει καθώς γίνεται ομοφωνία, δηλαδή κτήμα όλων.
Είναι επικίνδυνο όταν κάποιος με απόψεις δεν μιλάει επειδή δεν του δείχνουν αρκετή αγάπη οι γύρω του, πάντα πρέπει να ενισχύουμε τον κάθε έναν να μιλήσει μέσα από την καρδιά του και να πει ότι και όσα βλέπει αυτός.
Δεν είναι δικαίωμα, είναι καθήκον να μπλοκάρεις μια ομοφωνία που λαμβάνεται από πραγματικά λίγους, όταν το θέμα αφορά ολόκληρη την οικογένεια. Το δικαίωμα του μπλοκ είναι στην ευθύνη και συνείδηση σου, για οποιοδήποτε άλλο θέμα. Στην τελευταία περίπτωση, όταν το χρησιμοποιείς προσπάθησε να έχεις επιχειρήματα που να μην έχουν να κάνουν με προσωπικά θέματα.
Τα επιχειρήματά σου θα δείξουν ότι δεν είναι ένα άτομο που υψώνει μια ανησυχία για το μπλοκ της ομοφωνίας – είναι η ίδια η ανησυχία. Ο κύκλος θα αναγνωρίσει την ανησυχία ως ανησυχία του κύκλου, σε αυτή την περίπτωση.
Αν ο κύκλος δεν μπορεί να πεισθεί και να συμμεριστεί μια δεδομένη ανησυχία, το άτομο που ανησυχεί μπορεί να σταθεί εξωτερικά του κύκλου δείχνοντας με αυτό τον τρόπο ότι ο συγκεκριμένος κύκλος δεν δεσμεύεται από προσωπικές ανησυχίες.
Η Οικογένεια δεν μπορεί να πεισθεί για να τιμήσει ανεύθυνα μπλοκ.
Πολλοί από εμάς δεν μεγαλώσαμε με Συμβούλια και Ομοφωνίες. Να είσαι ευγενικός, σαφής, αληθινός και υπομονετικός.

25. Συμβουλιακοί κύκλοι: Το Ξύλο που Μιλάει.

Το ομιλών ξύλο (αγγλ. Talking Stick) μπορεί να αντικατασταθεί από ένα Φτερό ή άλλο αντικείμενο.
Το Ξύλο Που Μιλάει χρησιμοποιείται στους περισσότερους κύκλους και συμβούλια. Το Ξύλο δίνεται κυκλικά στον κύκλο με τη φορά του ήλιου και όποιος το κρατάει μπορεί να μιλήσει στον υπόλοιπο κύκλο. Αν χρειαστεί, γίνονται μεταφράσεις
Καθένας έχει την ευκαιρία να μιλήσει. Οταν κρατάμε το Ξύλο σεβόμαστε το συμβούλιο με το να μιλήσουμε σύντομα και συγκεκριμένα. Σεβόμαστε το θέμα και το τύπο του Συμβουλίου, δεν ξεφεύγουμε από το θέμα, τουλάχιστον στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Οταν δεν κρατάς το Ξύλο σου ζητιέται να ακούσεις. Οι Κύκλοι με το Ξύλο Που Μιλάει μπορούν να αποδειχθούν φωτισμένοι και διδακτικοί για όλους.
Η Αλίσια, Ινδιάνα θεραπεύτρια είπε κάποτε στην γερμανική οικογένεια ότι το Ξύλο Που Μιλάει είναι ένα δώρο των Ινδιάνων στη φυλή του Ουράνιου Τόξου: Αυτός που κρατάει το Ξύλο μιλάει από καρδιά σε καρδιά, χωρίς σύγκριση, χωρίς κρίση, χωρίς φόβο και χωρίς τιμωρία.

26. Συμβουλιακοί κύκλοι: Ομοφωνία.

Η Ομοφωνία είναι ο τρόπος που κυβερνάμε τους εαυτούς μας. Αυτό σημαίνει λύσεις που είναι αποδεκτές από όλους, όχι από μια πλειοψηφεία.
Αν έχουμε προβλήματα, τα φέρνουμε στους κύκλους μας και τα συζητάμε. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης κάποιος συνήθως θέτει ένα θέμα και ζητάει ομοφωνία. Αν δεν αντιδράσει κανείς, η ομοφωνία επιτεύχθει. (Αυτό μερικές φορές αποκαλείται ομοφωνία με τη σιωπή, δηλ. Κανείς δεν μιλάει αφού ζητήθηκε ομοφωνία.)
Διαφορετικά ένα άτομο μπορεί να μπλοκάρει την ομοφωνία με το να εκφράσει τον εαυτό του/της και η συζήτηση συνεχίζεται. Μέσω αυτής της διαδικασίας προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας.
Η Ομοφωνία δίνει σε κάθε άτομο μια ευκαιρία να ακουστεί και να θέσει κάτι με το ίδιο βάρος όπως ο καθένας. Η μικρή μειοψηφεία έχει ευκαιρία να αλλάξει την πλειοψηφεία αν το όραμά τους είναι διαυγέστερο. Είναι πιθανό ότι το Πνεύμα τους έδωσε ένα μύνημα που αυτή την στιγμή είναι πέρα από την αντίληψη του υπόλοιπου συμβουλίου.
Αν οι άνθρωποι εξασκήσουν αυτή την δύναμη να πάνε ενάντια στην πλειοψηφεία, οφείλουν να έχουν ακούσει την συλλογική σοφία με καλή συνείδηση.
Ενα μπλοκ δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να βάλει την άποψη ενός ατόμου πάνω από αυτή της ομάδας. Το να δουλεύεις αυτό το θέμα μπορεί καμιά φορά να είναι μακρύ και εξοντωτικό για όλους.
Η Ομοφωνία δουλεύει σε ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης, όπου ο καθένας πάσχει ή κερδίζει με τον ίδιο τρόπο από την απόφαση.
Ολοι οφείλουν να ακούν, συμμετέχουν, ενημερώνονται, να είναι λογικοί και να είναι μέρος της διαδικασίας από την αρχή.

27. Συμβούλιο Οραματισμού (αγγλ. Vision Council).

Στο τέλος κάθε συνάντησης πραγματοποιείται το Συμβούλιο Οραματισμού. Σε αυτό αποφασίζεται η γενική τοποθεσία της επόμενης συνάντησης. Επίσης συζητιούνται οράματα. Ιδέες και όνειρα. Συζητάμε για το ίδιο το Ουράνιο Τόξο. Ασκούμε κριτική, συζητάμε για πράγματα που θα θέλαμε να δούμε στο μέλλον, κ.ο.κ. Επειδή αναφέρεται στο μέλλον, το συμβούλιο οραματισμού έχει καμιά φορά αποκαλυπτικό χαρακτήρα. Βαθύτερες σκέψεις, όνειρα και ιδέες, φιλοσοφίες, λίγα μαγεία(!) ή ποίηση είναι όλα μέρος του συμβουλίου αυτού. Επίσης συμβούλιο οραματισμού συντελείται και εκτός περιόδου συνάντησης από τον κύκλο μιας τοπικής οικογένειας για να συζητηθούν τέτοιου είδους θέματα.

28. Συμβούλιο Ανίχνευσης (αγγλ. Scouting Council).

Στο Συμβούλιο Οραματισμού, της προηγούμενης συνάντησης, αποφασίζεται η γενική τοποθεσία της τωρινής συνάντησης. Οι ανιχνευτές, λίγο πριν την τωρινή συνάντηση, συνεδριάζουν στα Συμβούλια Ανίχνευσης. Επειτα ξεκινάνε για την γενική τοποθεσία που έχει προαποφασιστεί και αρχίζουν να ψάχνουν για ένα συγκεκριμένο χώρο, το χώρο που φιλοξενεί την τωρινή συνάντηση. Η διαδικασία αυτή λέγεται Ανίχνευση (αγγλ. Scouting). Αφού βρεθεί το μέρος και σχηματιστεί ο πρώτος χάρτης γυρνάνε πίσω και δημιουργούν την Πρόσκληση για τη Συνάντηση.

29. Η Πρόσκληση (αγγλ. Invitation).

Αφού ολοκληρωυθεί η Ανίχνευση γράφεται και σχεδιάζεται η Πρόσκληση! Σε μία κόλλα, που μπορεί να φωτοτυπηθεί, περιέχεται η πρόσκληση και ο χάρτης της επόμενης συνάντησης. Η πρόσκληση παραδίδεται στον Επικεντρωτή Πληροφοριών ο οποίος την στέλνει στο δίκτυο πληροφοριών του Ουράνιου Τόξου.

30. Κατασκήνωση Σποράς (αγγλ. Seed Camp).

Στην αρχή κάθε συνάντησης μια μικρή ομάδα φθάνει στο μέρος που έχει βρεθεί από την Ανίχνευση. Είναι η κατασκήνωση σποράς που κύριο μέλημά της είναι να φυτέψει το σπόρο που θα ανθήσει στη συνάντηση. Οσοι λοιπόν βρίσκονται εκεί αρχίζουν να σημαδεύουν τα μονοπάτια και να φτιάχνουν πηγές. Κατασκευάζουν την Κεντρική Κουζίνα και ορίζουν λειβάδια ή ξέφωτα ως κοινούς χώρους (εργαστηρίων, διαλογισμού, κτλ). Αρχίζουν και σκάβουν τους πρώτους σκατόλακους και τελικά προετοιμάζουν τα βασικά, αλλά όχι όλα. Πολλές δουλειές περιμένουν ακόμα να συμβούν κατά τη διάρκεια της Συνάντησης.

31. Επικεντρωτές (αγγλ. Focalizers).

Oι επικεντρωτές είναι οι άνθρωποι που ανακοινώνουν και πληροφορούν για το τί γίνεται, πού και πότε. Όποιος το επιθυμεί μπορεί να γίνει επικεντρωτής. Η επικέντρωση είναι μια εθελοντική δουλειά που δεν πληρώνεται, όπως όλα τα υπόλοιπα πράγματα του Ουράνιου Τόξου, και είναι σημαντική και ουσιώδης. Για παράδειγμα, η Οικογένεια του Ουράνιου Τόξου έχει από έναν τουλάχιστον Επικεντρωτή Πληροφοριών ή Συνδέσμων (αγγλ. Info ή Contact Focalizer) σχεδόν σε κάθε χώρα της γης. Αυτός έχει διευθύνσεις της οικογένειας, σπίτια που μπορούν να προσφέρουν φιλοξενία, τηλέφωνα, κ.α. ώστε να υπάρχει ένα δίκτυο επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ αδερφών που ζούνε σε διαφορετικές χώρες και ταξιδεύουν. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να αφήσει το τηλέφωνό του ή την ηλεκτρονική ή μη διεύθυνσή του ώστε να είναι ενήμερος για τις επόμενες Συναντήσεις, Κατασκηνώσεις Σποράς, Κύκλους, κ.ο.κ.
Οι επικεντρωτές κάνουν ότι λέει το όνομά τους – παίρνουν τις διάφορες ενέργειες και τις εστιάζουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο ώστε να υπάρξει συνεργασία. Κάνουν, δηλαδή, τους ανθρώπους να δουλεύουν μαζί.
Δεν είναι σαν τους αρχηγούς στην Βαβυλώνα! Δεν είναι πάνω από κάποιον άλλο, δεν εκλέχτηκαν από κανέναν για καμία θητεία. Ακολουθούνται γιατί ο κόσμος τους εμπιστεύεται, νιώθει ότι έχουν σοφία, αισθάνεται ότι εκφράζουν την ομοφωνία και περιμένει την πραγμάτωση μέσω της συνεργασίας. Αν κάποιος επικεντρωτής έχει τη θέληση και την ενέργεια να συνεχίζει κάθε μέρα να κάνει μια δουλειά, η εκλογή του θα συμβαίνει καθημερινά. Ενας επικεντρωτής, απλά δεν ακολουθείται πλέον αν οι άνθρωποι χάσουν την εμπιστοσύνη τους.
Οποιοσδήποτε έχει γνώση και ενέργεια να μοιραστεί μπορεί να είναι επικεντρωτής. Αν δεις κάτι που δεν γίνεται από κανέναν και χρειάζεται συμμετοχή και συνεργασία, πάρε την πρωτοβουλία και ξεκίνησε να το ανακοινώσεις εσύ. Θα βρεθεί κόσμος για να συνεργαστείτε και να δουλέψετε όλοι μαζί. Μη γίνεσαι μοναχικός εθελοντής στα πάντα. Δεν γίνεται να σκάψεις τρεις σκατόλακους μοναχός σου μόνο και μόνο επειδή εσύ το είδες πρώτος. Εκτός φυσικά αν θες να κάνεις ιδιαίτερα δύσκολη σωματική άσκηση που μπορεί να σε εξουθενώσει! Ο επικεντρωτής, δηλαδή, κάνει αυτήν ακριβώς την δουλειά: Ελέγχει τί πρέπει να γίνει, κανονίζει να είναι ελεύθερα τα εργαλεία μια συγκεκριμένη στιγμή και έπειτα ανακοινώνει το χώρο και το χρόνο που θα συμβεί αυτή η δουλειά. Ο επικεντρωτής σκατόλακων δεν είναι αυτός που σκάβει μοναχός του ! Αυτό είναι σημαντικό και είναι καλό να το θυμάσαι. Ετσι ένας επικεντρωτής θα δείξει, αρκετές φορές, σε άλλους τι μπορούν να κάνουν ώστε να «ξελαφρώσει» μια διαδικασία, να καλυφτεί ένα κενό σε μια άλλη, κτλ. Αν εσύ επικεντρώνεις κάτι να προσπαθείς τη προώθηση της συνεργασίας και να ξέρεις ότι κάποιος σε ολόκληρη τη Συνάντηση περιμένει κάπου για να φανεί χρήσιμος, να προσφέρει και να δημιουργήσει. Αν το ξεχάσεις αυτό, σύντομα θα βρεθείς εξαντλημένος! Επίσης, αν βλέπεις ότι εξαιτίας της δικής σου ευθύνης πολύ κόσμος επαναπαύεται φρόντισε να περιορίσεις τις δραστηριότητές σου. Στο Ουράνιο Τόξο δεν υπάρχουν ούτε εργαζόμενοι, ούτε υπηρέτες, ούτε τουρίστες.
Το να σέβεσαι τις ομοφωνίες είναι σημαντικό για να είσαι επικεντρωτής. Ακόμα και αν αυτό σημαίνει αναποτελεσματικότητα, σύγχηση και ατέλειωτες συζητήσεις. Να αφήνεις πάντα την ομοφωνία να εκδηλώνεται, η εμπειρία βοηθάει τους πάντες. Εσύ μείνε συγκεντρωμένος στον σκοπό σου, την εστίαση δηλαδή των επιθυμιών για την πραγμάτωση μέσα από τη συνεργασία, και ο τρόπος θα προκύψει από τη διαδικασία της ομοφωνίας.

32. Mαγικό Καπέλλο (αγγλ. Magic Hat).

Σε όλες τις συναντήσεις υπάρχει ένα μαγικό καπέλλο. Η μαγεία του βασίζεται στα θαύματα που η θέληση να μοιράζεσαι Μπορεί να κάνει. Ολόκληρη η Συνάντηση, όπως έχει ήδη υποθεί, είναι δωρεάν. Το Μαγικό Καπέλλο δίνει την ευκαρία, με έναν ακόμη τρόπο, σε όσους θέλουν να βοηθήσουν την συλλογική μας ανάγκη για ρευστά. Τα χρήματα που μαζεύονται χρησιμοποιούνται για την αγορά φαγητών, βοτάνων για τσάι, ιατρικών προμηθειών, βενζίνης και ό,τι άλλο χρειαζόμαστε. Με το να δίνουμε χρήματα γεναιόδωρα, βοηθάμε στις οικονομικές μας ανάγκες. Τα λεφτά στο Μαγικό Καπέλλο διαχειρίζονται από το Συμβούλιο Μαγικού Καπέλλου. Αυτό αποτελείται από τουλάχιστον τρία σταθερά άτομα ανά Συνάντηση, που φυλάνε όλες τις αποδείξεις αγορών, τα χρήματα και γενικά τις απαραίτητες λίστες. Το Συμβούλιο είναι, φυσικά, ανοιχτό σε όλους και είναι εθελοντική η παρουσία μας σε αυτό. Το Συμβούλιο Μαγικού Καπέλλου δίνει τα χρήματα στην Προμήθεια, η οποία με τη σειρά της πηγαίνει και αγοράζει φαγητά.

Το Μαγικό Καπέλλο επίσης μαζεύει χρήματα για ομόφωνες δραστηριότητες, όπως Καραβάνια Ειρήνης και Περιοδικά. Στις μικρές συναντήσεις, με την προυπόθεση της ύπαρξης ομοφωνίας, μπορεί να συντηρεί και τα Μαγαζάκια Τσαγιού, Ειδικές Κουζίνες (πίτσας, γλυκών, κ.ο.κ.) ή κάποιον άλλο χώρο της Συνάντησης. Στο τέλος κάθε Συνάντησης γίνεται το τελικό Συμβούλιο Μαγικού Καπέλλου. Σε αυτό αποφασίζεται, με ομοφωνία, πώς θα διατεθούν τα χρήματα που έχουν μείνει στο Καπέλλο. Συνήθως αυτό περιλαμβάνει κατασκευές τίπι, περιοδικών και ότι άλλο χρειαστεί ή σχεδιαστεί.

33. Εργαστήρια (αγγλ. Workshops).

Tα εργαστήρια ενθαρρύνονται όσο τίποτα σε μια Συνάντηση. Καμιά φορά, αν γίνει γνωστό ότι γνωρίζεις κάτι όμορφο, οι άνθρωποι έρχονται και σε βρίσκουν μόνοι τους. Αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις καλείσαι από μόνος σου να ανακοινώσεις και να ξεκινήσεις ένα εργαστήριο.
Οποιοσδήποτε με μια ικανότητα/γνώση μπορεί να ανακοινώσει ένα εργαστήριο στο τέλος των Κύκλων Φαγητού και στον Πίνακα Ανακοινώσεων.
Οτιδήποτε μπορεί να γίνει εργαστήριο, μερικά συνηθισμένα είναι :

Κύκλοι συζητήσεων μεταξύ γυναικών. Οι αδερφές μαζεύονται για να συζητήσουν θέματα που αφορούν την Γυναίκα, πραγματοποιούν τελετές, κ.α.
Κύκλοι συζητήσεων μεταξύ ανδρών, αντίστοιχο με το άνωθεν.
Κύκλοι συζητήσεων μεταξύ ανδρών-γυναικών. Μεικτή προοπτική, θέματα πολύπλευρα.
Κύκλος Καρδιάς. Αυτό περιγράφεται και πιο πάνω ως Συμβούλιο Καρδιάς. Τα αδέρφια μιλάνε για ότι είναι σημαντικό για αυτά – ελπίδες, φόβοι, όνειρα. Ένας κύκλος αγάπης, κατανόησης και ενίσχυσης. Εδώ ανοίγουμε τις καρδιές μας και τις θεραπεύουμε από τα βάρη της. Εδώ χρησιμοποιούμε επικοινωνία που στη Βαβυλώνα είναι δύσκολο να βρεθεί και που είναι φυσική για τους ανθρώπους.
Επίσης γίνεται και ο Κύκλος Τραγουδιών Καρδιάς όπου τα αδέρφια παίζουν και τραγουδούν μελωδίες αγάπης.
Γιόγκα, όλων των ειδών. Τάι Τσι, Τσι Κονγκ και ό,τι άλλο βοηθάει μέσα από την κίνηση στην εξύψωση της ενέργειάς μας.
Χοροί, όλων των ειδών. Σούφι, Κοιλιάς, Καποέιρα και ό,τι άλλο μας ανεβάζει και μας φτιάχνει με φυσικό τρόπο.
Εργαστήρια για τα φυτά, τα βότανα, θεραπευτικές τεχνικές από την φύση και οτιδήποτε συμβάλλει στην υγεία και στην ολότητα.
Διαλογισμοί, διαφόρων ειδών.

Τίποτα από όλα αυτά δεν είναι σίγουρο. Η ύπαρξή τους βασίζεται στον εθελοντισμό. Δηλαδή ΚΑΙ ΣΕ ΕΣΕΝΑ!

34. Μουσική.

Δημιουργούμε την δική μας μουσική εδώ. Εδώ είναι ένα μέρος που η δημιουργικότητα ενθαρρύνεται, όλες οι τάσεις και οι ιδέες καλούνται να φανερωθούν. Στερεοφωνικά και ράδιο μπορούν να μπλοκάρουν αυτή την δημιουργική σπίθα. Οι μουσικοί παίζουν ακουστικά, σε σπάνιες περιπτώσεις μονάχα με μικρές μπαταρίες. Το Χωριό των Λεωφορείων είναι το μέρος για ηλεκτρική τέχνη, αν την έχεις ανάγκη.
Τραγουδιστές, κιθαριστές, τυμπανιστές και άλλοι οργανοπαίκτες μαζεύονται για να τζαμάρουν γύρω από τις κοινές φωτιές και στην κουζίνα. Ο Κεντρικός Κύκλος το βράδυ είναι ο παραδοσιακός χώρος για τύμπανα και χορό.
Μοιράσου το τραγούδι και τη μουσική σου, ακόμα και αν δεν έχεις συνηθίσει να παίζεις σε κόσμο. Μην κάθεσαι στην σκηνή σου να παίζεις για τα δέντρα. Ακου τι παίζουν οι άλλοι και παίξε μαζί τους. Αν ξεκινήσεις να παίζεις μουσική, σεβάσου τους άλλους μουσικούς που είναι κοντά και που ήδη είχαν αρχίσει να παίζουν, ειδικά αν είναι να παίξεις τύμπανο.
Να θυμάσαι ότι τα τύμπανα μπορούν να ακούγονται πολύ δυνατά, σε σχέση με άλλα όργανα. Επίσης μην προσπαθείς να «ανταγωνιστείς» στα τύμπανα τους άλλους, δημιουργήστε μια συνεργατική ατμόσφαιρα όμορφου ρυθμού και ήχου. Η τυμπανιακή ενέργεια είναι καλό να «τριγυρνάει» σε έναν κύκλο τυμπάνων, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους και για ρυθμικό αλλά και για σόλο παίξιμο. Ετσι ώστε όλοι να γίνονται μέρος και να δείνουν κάτι δικό τους στην αρμονία των ρυθμών. Αν και προειδοποιούμε ότι κοντά στον κεντρικό κύκλο γίνονται κύκλοι τυμπάνων, εντούτοις χρειάζεται και η συνείδηση να σταματάμε κάποιες φορές σε πολύ πρωινές ώρες, κοντά στην ανατολή του ήλιου, σεβόμενοι κάποιους που κοιμούνται εκεί κοντά.

Η μουσική αρμονία συμβαδίζει με την κοινωνική αρμονία.

35. Οικο-τεχνολογία.

Καλωσορίζουμε πειράματα με τεχνολογία μη-ρυπογόνα και χαμηλής κατανάλωσης σε ενέργεια. Εργαλεία και εναλλακτικές συσκευές ενέργειας – όπως ηλιακή και αιολική, ταιριάζουν με τη Συνάντηση. Πατέντες με φυσικά υλικά γίνονται δεκτές με ενθουσιασμό καθώς και οτιδήποτε εξελίσει την Οικο-Τεχνολογία. Ηλεκτρικές γεννήτριες, ηλεκτρικά πριόνια και μηχανές που κινούνται με βενζίνη, δεν προκαλούν χαρά, μάλλον κάποιος θα σας βάλει τις φωνές. Οτιδήποτε μολύνει με οποιοδήποτε τρόπο δεν πρέπει καν να βρίσκεται στην Συνάντηση.
Ποδήλατα και άλογα μπορούν να μπουν στο χώρο της Συνάντησης.
Μοτοποδήλατα και αυτοκίνητα (εκτός από αυτά της έκτακτης ανάγκης και της Προμήθειας) δεν μπορούν.

36. Ουσίες και Ναρκωτικά.

Η μόνη ουσία που όλοι μας ενθαρρύνουμε είναι η Αγάπη.

37. Φωτιές.

Το θέμα της φωτιάς είναι σημαντικό διότι αποτελεί τη μόνη δικαιολογία που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αρχές για να μας απαγορέψουν την συνάντηση.
Ασφαλώς είναι πολύ περισσότερο σημαντικό για την πιθανή οικολογική καταστροφή σε ένα τόπο! Καταρχάς σε μεγάλες συναντήσεις υπάρχει ειδικό τμήμα προστασίας. Σε μικρές συναντήσεις η ευθύνη βαραίνει όλους. Έτσι πριν ανάψεις φωτιά, παρακαλώ, έχε στο νου σου κάποια πράγματα.
Σε κάθε μέρος η φωτιά είναι ένας κίνδυνος. Δεν χρειάζεται να βλέπεις ξερές πευκοβελόνες ή χόρτα για να σιγουρευτείς για αυτό! Ακόμα και μικρά κομματάκια ξύλου μπορούν να αρπάξουν. Για αυτό ας μην πετάμε ούτε καν σπίρτο στο δάσος.
Δεν γίνεται να αντιστοιχεί μια φωτιά ανά δύο άτομα. Εκτός του ότι μεγαλώνει ο κίνδυνος, αν όλοι κάνουν το ίδιο, δεν θα μείνει ξύλο για ξύλο! Για αυτό, σε παρακαλώ, μην χτίσεις προσωπικές φωτιές. Οι φωτιές στα Μαγαζάκια Τσαγιού ή στις Γειτονιές δείνουν την φλόγα τους και σε διαφορετικό επίπεδο. Συνεργάσου με άλλους στην Γειτονιά σου και φτιάχτε μια κοινή φωτιά, αν ΠΡΕΠΕΙ. Στην ουσία οι Συναντήσεις του Ουράνιου Τόξου έχουν οπωσδήποτε από μία φωτιά: Την Κεντρική.
Για όλες τις φωτιές που κατασκευάζονται στις Συναντήσεις ισχύουν, ΠΑΝΤΑ, τα ίδια βήματα που οφείλεις να ακολουθήσεις.
Καταρχάς διάλεξε μια ασφαλή περιοχή. Ασφαλή περιοχή λέμε την περιοχή που δεν έχει κοντά της ξερά, ρίζες στο έδαφος, δεν είναι κοντά σε δέντρα, χαμηλά κλαριά, κ.α.
Μεγάλες φωτιές ΜΟΝΑΧΑ σε λιβάδια, 10 μέτρα μακριά από την γραμμή των δέντρων.
Πρόσεξε με τις φωτιές των ριζών! Απέφευγε εντελώς την κατασκευή φωτιάς κοντά σε δέντρα που έχουν ρίζες ψηλά στο έδαφος. Η ρίζα αρπάζει πολύ αργά. Μπορεί ένα δέντρο να φουντώσει ξαφνικά έπειτα από καιρό! Για αυτό όταν αρχίζεις να σκάβεις το λάκο για τη φωτιά, που είναι απαραίτητος, βάλε πέτρες στην επιφάνειά του. Το εσωτερικό ημικυκλικό τμήμα και το πάτωμα της φωτιάς να χτίζεται όλο με πέτρα.
Γύρω από τη φωτιά σου φρόντισε να μην υπάρχουν ξερά. Γενικά να έχεις τη φωτιά στο νου σου κάθε στιγμή. Μην την αφήνεις αναμμένη, να έχεις ένα δοχείο με νερό κάπου εκεί κοντά.

Και ας μην ξεχνάς ότι αν θες φωτιά και ό,τι η φωτιά σου προσφέρει θα τα βρεις όλα στις κεντρικές φωτιές. Η κεντρική φωτιά που τρώμε και παίζουμε μουσική το βράδυ χρειάζεται ξύλα. Το ίδιο και οι φωτιές της Κουζίνας που μαγειρεύουν το φαγητό. Το να φέρνεις κάθε μέρα ένα με δύο ξύλα για αυτές, είναι μία όμορφη συνήθεια.

38. Βροχή.

Χρειάζεται βροχή για να φανεί ένα ουράνιο τόξο και οι βρόχινες μέρες είναι μέρος κάθε συνάντησης. Είναι στιγμές που οι άνθρωποι μαζεύονται πιο κοντά, κάτω από τις τέντες, δημιουργώντας όμορφες συζητήσεις και ωραίες καταστάσεις. Μην απογοητευτείς με την πρώτη βροχή!
Φρόντισε, όμως, να μην χτίσεις τίποτα χωρίς να σκεφτείς πρώτα πώς θα τρέξει το νερό σε περίπτωση βροχής. Τα πραγματά σου να τα έχεις συγκεντρωμένα μαζί, στο καλύτερο σημείο που θα παραμείνουν στεγνά.
Όταν στήνεις την σκηνή σου κοίτα προσεκτικά το έδαφος και τις κλίσεις του εδάφους. Μην την στήσεις σε λουρίδες χώματος που μπορούν να γίνουν ρυάκια. Μην την στήσεις κάπου που έχει μαλακό χώμα και ευθεία, κάλλιστα θα μπορούσε να γίνει ένας βούρκος λάσπης αυτό το σημείο.
Η σκηνή σου μπορεί να καλυφθεί με μία επιπλέον τέντα δεμένη από τα δέντρα ή στο έδαφος. Είναι μια ανθεκτική κατασκευή που συνήθως κρατάει έξω όλη τη βροχή.
Ο Πίνακας Πληροφοριών καθώς και η Κουζίνα χρειάζονται καλές κατασκευές ενάντια στη βροχή. Συνεργάσου με άλλους για να γίνουν όσο πιο ανθεκτικές γίνεται. Να θυμάσαι ότι το νερό πάει πάντα προς τα κάτω!

39. Ζώα.

Το ζωάκι σου ας μείνει σπίτι. Σύμφωνα με τις ομοφωνίες, τα ζώα δεν είναι για τις συναντήσεις. Αν δεν έχεις άλλη επιλογή, είσαι για παράδειγμα ταξιδιώτης, να είσαι υπεύθυνος για αυτό. Μην το αφήνεις να πλησιάζει κουζίνες, φαγητό. Να καθαρίζεις πάντα τις κουραδίτσες τους.
Μια συνάντηση δεν είναι το κατάλληλο μέρος για ένα ζώο. Οι σκύλοι αρχίζουν και τσακώνονται μεταξύ τους, ορμάνε στα ζωάκια που ζουν ήδη στο μέρος και καμιά φορά τα σκοτώνουν. Τα ίδια τα ζώα στρεσάρονται από την απότομη αλλαγή στο περιβάλλον τους. Βέβαια κάποιες φορές δεν υπάρχει μέρος να το αφήσεις οπότε, αν πρέπει να το φέρεις, φέρτο. Αλλά να το έχεις υπό συνεχή επίβλεψη, σε παρακαλώ.
Απαραίτητα και οπωσδήποτε: Δεν τα αφήνεις να μπαίνουν στις κουζίνες, στους κύκλους φαγητού και στα συμβούλια. Μαζεύεις τα περιτώματα.

40. Οι Σκατόλακοι ή χέστρες (αγγλ. Shitpit).

Σε παρακαλώ μη χέσεις παντού. Οταν έρθει εκείνη η μεγάλη στιγμή χρησιμοποίησε τους σκατόλακους. Το να αρχίζεις να χέζεις παντού και να τα αφήνεις ακάλυπτα είναι ο σίγουρος τρόπος να φτιάξεις ένα πάρτυ για τις μύγες. Η πρώτη μύγα που θα τα δει θα τρέξει χαρούμενη να ειδοποιήσει όλες τις άλλες. Εμπειρία ετών έχει δείξει ότι η μυγούλα που είναι τώρα πάνω στο χέρι σου ή τριγύρω από την κουζίνα ήταν προηγουμένως στο πάρτυ που έφτιαξες.
Χέζε πάντα στους σκατόλακους. Για να βρεις κάποιον κοίτα για ταμπελίτσες. Οταν βρεις ένα στενόμακρο λάκο, έφτασες. Θα παρατηρήσεις ότι δίπλα από το λάκο υπάρχει ένα κουτάκι με στάχτη. Χρησιμοποίησε λίγη στάχτη πάνω στην κατάθεσή σου. Επίσης θα παρατηρήσεις ότι υπάρχει και χώμα εκεί. Με το χώμα θα τα καλύψεις ΕΝΤΕΛΩΣ.
Μπορείς να σκουπιστείς με χαρτί ή φύλλα. Με το χαρτί ο λάκος γεμίζει πιο γρήγορα. Αν έχεις μαζί ένα μπουκάλι νερό η δουλειά αυτή γίνεται πολύ πιο εύκολα!
Οι σκατόλακοι είναι μακριά από πηγές νερού και ποτέ πάνω από αυτές.
Αν ο λάκος έχει βάθος λιγότερο από 5 εκ. κάνε τη δουλειά σου και μετά ανακοίνωσε το κλείσιμο του σκατόλακου. Μόλις έγινες επικεντρωτής! Σκέπασε τον παλιό λάκο και επικέντρωσε το άνοιγμα ενός νέου. Αν υπάρχει χώρος, σκάφτε τον κάπου κοντά στον παλιό για να μην χαλάσει η διαδρομή. Και να θυμάσαι ότι:

Δεν έχεις πάει σε Συνάντηση αν δεν έχεις σκάψει σκατόλακο !

41. Εμπόριο.

Όλες οι συναντήσεις του ουράνιου τόξου είναι εντελώς μη-εμπορικές. Δεν υπάρχει απολύτως καμία ανταλλαγή με χρήματα. Κανείς δεν πουλάει τίποτα στις συναντήσεις.

42. Φωτογραφίες.

Πάντα πρέπει να ζητάς άδεια πριν βγάλεις φωτογραφία κάποιου άλλου. Αυτό περιλαμβάνει άτομα και ομάδες, επίσης. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που κάποιος δεν θέλει να φωτογραφηθεί. Άσχετα με το τι πιστεύεις εσύ για αυτό το θέμα, παρακαλώ να καταλάβεις ότι είναι σημαντικό και ευαίσθητο θέμα για πολλούς. Όποιος και να είναι ο λόγος, κάποιοι δεν επιθυμούν καμία φωτογράφηση. Άλλωστε οι περισσότεροι, αν τους ρωτήσεις, θα σου απαντήσουν θετικά και μπορεί να θέλουν και αντίγραφο!

43. Η Κατασκήνωση Καθαρισμού (αγγλ. Clean Up Camp).

Παρακαλώ ότι Φέρνεις, Παίρνε το μαζί σου.
Ο καθαρισμός γίνεται την τελευταία εβδομάδα, μετά την λήξη της Συνάντησης. Ξεκινάει την μέρα που ήταν η τελευταία μέρα της Συνάντησης, σύμφωνα με την Πρόσκληση. Ο εξοπλισμός της οικογένειας συγκεντρώνεται και με τη βοήθεια όλων όσων φεύγουν πηγαίνει σε ένα κεντρικό σημείο ή αποθήκη. Άλλοι εθελοντές βοηθούν στο μάζεμα των σκουπιδιών και τα ξεχωρίζουν για να βοηθηθεί η ανακύκλωση. Τα μαζεύουμε ΟΛΑ, ακόμα και την τελευταία ΓΟΠΑ! Οι φωτιές και οι λάκοι σκεπάζονται.
Οι κατασκευές που είχαν ξύλα, διαλύονται. Μαζεύουμε τα σκοινιά και τα ξύλα τα σκορπάμε. Το ίδιο με τις πέτρες. Το τοπίο πρέπει να μοιάζει όπως όταν ήρθαμε.
Ακόμα και μονοπάτια που ανοίξαμε, ξαναφυτεύονται. Στο τέλος φεύγουμε με ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Μητέρα Γη για την φιλοξενία της. Τα βήματά μας ας είναι απαλά όταν περπατάμε τη γη!

44. Τελευταίες διευκρινήσεις.

Οι λέξεις με Κεφαλαία είναι Λέξεις που θα ακούσετε και σε άλλες γλώσσες μέσα στη συνάντηση, κυρίως αγγλικά. Δεν εκφράζουν διαφορετικότητα, διακριτική αξία. Οσα γράφτηκαν είναι προσωπικές απόψεις και δεν εκφράζουν παρά τους δημιουργούς.
Στις συναντήσεις δεν μπλοκάρουμε άτομα ή ομάδες που επιθυμούν να μιλήσουν για κάποια θέματα ακόμα και αν φτάνουν σε όρια προσηλυτισμού ή προπαγάνδας. Εντούτοις το Ουράνιο Τόξο δεν αποτελεί κανέναν οργανισμό κανενός τύπου. Δεν υπάρχει επίσημη πολιτική/θρησκευτική τάση. Είναι ανοιχτό σε όλους, δέχεται τους πάντες.
Το Ουράνιο Τόξο εξελίσεται και εξελίσει συνεχώς.

Το κείμενο αυτό έχει την επιθυμία να μοιραστεί στις Συναντήσεις και είναι ανοιχτό σε προσθήκες, διορθώσεις, κ.ο.κ.

Αριθμός έκδοσης : 1.0 (Μαϊος 2003)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

~*~
Νάμαστέ
Καλά να Κάνουμε Κύκλους και Συναντήσεις!
~*~